Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stand up comedy blir inte bättre än så här

Stockholm, Cirkus (söndag): Eddie Izzard

Annons
En show med komikern Eddie Izzard är som en rockkonsert. Vi har en lyriskt förväntansfull publik, desperata svartabörsenhajar som jagar biljetter utanför och en galen brittisk merchandise-kille som skriker rakt ut för att sälja fler minnesvärda souvenirer från kvällen. Vad sägs om Eddies eget cigarettpapper, en fin Izzard-mugg för ditt morgonte eller bara en vanlig klassisk t-shirt eller dvd? Signerad såklart.
Det är en syn i sig.
Men det slutar inte med det. Biljetterna till söndagens show på Cirkus tog slut på sju minuter och när Eddie Izzard kliver in på scen reser sig mer än halva publiken upp. Stående ovationer som komikern likt en predikant hugger av med en hastig armrörelse.
Och det är lätt att första varifrån den rockstjärneliknande statusen kommer ifrån. Eddie Izzard har ett sällsynt roligt sätt att se på omgivningen, och kan iscensätta bilderna i hans skruvade hjärna på ett fantastiskt underhållande sätt.
Det är omöjligt att ens komma i närheten av en rättvis beskrivning av vad som händer på scen. Varje avsnitt, varje skämt, varje ämne tas två steg längre än det egentligen borde gå att göra. Hysteriskt roliga episoder om att hajar är nazifiskar, getingar och hela bivärldens förehavanden, de förbannade flugornas och deras resa till flughimmelen och Darth Vader i matkön. Eller aliens som utlöser sin uppblåsbara flytväst på flyget.
Vansinniga betraktelser där Eddie Izzard använder hela kroppen för yviga rörelser. Allt ständigt och effektivt ljudsatt av honom själv.
Då och då verkar han kliva ur sitt manus, eller gå vidare i showen, men Izzards figurer dyker alltid upp igen. Nazihajen eller en irriterande fluga. Han plockar alltid upp tråden, återkommer för ännu en punchline.
Vid ett fåtal minuter mattas showen av. Små stunder under den en och en halv timme som han håller monolog, gestikulerar och eller för dialoger med sig själv.
Men det är bara bagateller i sammanhanget, ståupp blir inte så mycket bättre än så här. Faktiskt sällan humor över huvud taget.

Mer läsning

Annons