Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ständigt denna schlager

Annons
Jaha, så var det dags för årets stora musikhändelse. Tre-fyra miljoner svenskar ska bänka sig framför tv:n imorgon klockan 20.00 och glo på åtta artister som ska sjunga varsin sång. Två går vidare, två hamnar i ett uppsamlingsheat. Så fortsätter det i ytterligare tre veckor, sen blir det Andra chansen och till sist final i Globen.
Inget nytt jämfört med i fjol, alltså. Till och med programledaren är densamme. Visserligen har Luuk uppbackning av komikern Björn Gustafsson (nej, inte \"Dynamit-Harry\"), men känns det inte lite väl mycket repris över det hela?
Där har vi Carola, där har vi Perelli, där har vi Linda Bengtzing. Där har vi \"roliga\" konstellationer (E-Type/Poodles), och där har vi gayglammiga BWO. Här finns trötta gamlingar som vill ha lite konstgjord andning innan de helt försvinner ur medvetandet (Hej, Suzzie Tapper, Patrik Isaksson och Niklas Strömstedt!), och några invandrarvänliga alibin, i form av Andra generationen, Daniel Mitsogiannis och Mickey Huskic.
Och så har vi kanonmaten: gröngölingar i schlagersammanhang som får vara med för att visa att SVT minsann förnyar sig och tänker brett. Popflickorna Frida och Amy Diamond, halvt bortglömda popbandet Eskobar, rapparen Fronda och Härnösandsgossen Lasse Lindh är några av dem.
Ingen av dem lär gå särskilt långt, även om jag givetvis hejar stenhårt på Lasse. Inte bara för att han är den enda artisten från Västernorrland, utan för att han är en genomhygglig snubbe med näsa för melodier. Det brukar dock inte räcka långt i dessa sammanhang.
Hursomhelst, känns inte allt väldigt förutsägbart? Carola, som var med för 25 år sedan, lär väl plocka hem det här igen. Det verkar som att folk bara vill ha förändringar på ytan, men i grunden är det igenkännandet och traditionen som gäller. Hoppas jag har fel.
Fast å andra sidan är tävlingen en förhållandevis svårslagen förfestingrediens, som spöar tv-spelstramsande i Sing Star eller Buzz, liksom Springsteen eller U2 på våldsam volym.
Alla kan kolla, alla har åsikter, alla får påsar.

Lite trist är det också att nöjessidorna i alla tidningar kommer vara fullsmockade med karbonkopior av fjolårens artiklar: verbala påhopp på sina medtävlare och allehanda kläd- och nakenchocker. Dessutom ointressanta intervjuer med artister som oftast inget har att säga, eller bara vill göra reklam för sitt kommande album, som av en händelse släpps samtidigt som melodifestivalen pågår.
Även så på dessa sidor. Jag skulle hellre läsa om helt andra saker, men böjer mig för den stora massan som är intresserade av spektaklet. Och ni kommer få vad ni tål. Redan idag ger två schlagerproffs sina tips på sidan 30, och imorgon kommer i stort sett hela uppslaget handla om första deltävlingen. Och som grädde på moset - en rejäl bilaga som ni kan vårda ömt ända fram till finalen 15 mars. Ha så kul!

Mer läsning

Annons