Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steve Wynn - veteranen gick ny vår till mötes

Annons
Ända sedan tiden i 80-talsrockarna Dream Syndicate har Steve Wynn jagat nya musiker att samarbeta med, nya platser att spela in på. Han är förvånad över sitt nya album "...tick...tick...tick". Det markerar slutet på en trilogi skivor inspelade i Tucson, med samma kompband. Den 8 december spelar han och Miracle 3 på Debaser i Stockholm.


- När jag skulle spela in "Here come the miracles" rekommenderade Howe Gelb från Giant Sand en studio i Tucson. Jag nappade eftersom den var billig. Jag trodde aldrig att jag skulle göra tre skivor där, men så blev det, säger Steve Wynn.

Hans alternativstatus är ohotad efter att ha grundat Dream Syndicate, Los Angeles-bandet som var ett av de mer tongivande på Paisley Underground-scenen, den 60-talsinspirerade våg av rock som drog genom USA i början av 80-talet. När Dream Syndicate splittrades började Wynn göra soloskivor, som inte uppmärksammades speciellt mycket. Tills "Here come the miracles", vill säga. Sedan den kom 2001, och följdes av "Static transmission" 2003, har den allmänna bilden varit att han "gjort comeback".

- Till viss del håller jag med. De tre senaste albumen jag har gjort är de bästa i hela min karriär. Men när alla började hylla "Here comes the miracles" tänkte jag "hallå, min förra skiva var inte så dålig".

"...tick...tick...tick" är en ömsom riffande, ömsom stillsam resa genom USA:s bakgator. Hårt leverne, misslyckade relationer och längtan efter något bättre genomsyrar låtarnas texter. Vänner av hårdkokt amerikansk kriminallitteratur höjer antagligen på ögonbrynen när de ser att George Pelecanos, den musikälskande författaren bakom en rad hyllade böcker om Washington, har skrivit texten till "Cindy, it was always you".

- Jag lärde känna honom efter att folk berättade för mig att han refererat till Dream Syndicate i sina böcker. Jag läste dem och älskade dem och vi träffades. Pelecanos är fantastisk att umgås med. Han pratar precis som hjältarna i böckerna han skriver. Men han var nervös inför att skriva låttexter. När jag fick resultatet gick jag i gång på det obehagliga i hans text, hur den kryper under skinnet på en.

Har du hört honom sjunga?

- Nej, det får bli nästa steg. Vi ska spela i Baltimore snart, jag får väl bjuda upp honom till scenen...

Men först ska Steve Wynn avsluta Europaturnén. Han är förtjust över att få ge sig ut med kompbandet han samarbetat med under relativt lång tid, och utlovar ett samtrimmat gäng till konserten i Stockholm.

- Vi är inte så noga med låtlistor och så där, utan kör grejor jag gjort de senaste 25 åren, allt från Dream Syndicate till det senaste albumet. (PM)

Mer läsning

Annons