Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnglans i slottsmiljö inviger nya året

Annons
"Stjärnorna på slottet" SVT1 söndag 1/1 2006 klockan 20.00

I SVT:s nya porträttserie spenderade några av vår tids största stjärnor inom svenskt kultur och nöjesliv i somras fem dagar på vackra Trolleholms slott i Skåne. Resultatet blev blandning av reality-tv och "Här är ditt liv" berättar de öppenhjärtligt för varandra och tittarna om sina karriärer.

I i fem delar får vi följa Maud Adams, Mona Malm, Börje Ahlstedt, Peter Harryson och Sven-Bertil Taubes dagar på slottet, där umgås med aktiviteter och god mat av köksmästare Ulf Wagner. Några har arbetat tillsammans tidigare, men inte umgåtts privat, och resultatet blev spännande, varma och stundvis rörande möten med och mellan fem starka personligheter. Kamerorna var påslagna från morgon till kväll.

- Vi är personer som är vana vid att underhålla och spela roller. Här är vi i ett sammanhang där vi bara ska vara oss själva utan att prestera någonting, säger Sven-Bertil Taube.

Varje avsnitt har en stjärna i fokus, då den utvalda blir väljer aktiviteter för dagen. I det första avsnittet tar Peter Harryson med de andra ut på en härlig torskfisketur, och berättar om sin långa karriär från Dramaten, som han är tjänstledig från sedan 1970-talet, till "Så ska det låta". Maud Adams tar med sin Hollywood-livsstil till den skånska myllan och leder de andra genom ett yoga-pass och även en fotografering i det gröna.

- Mötet med Maud var speciellt. Hon är så spännande och klok och vi pratade mycket om hur det påverkar en människa att jobba med de stora stjärnorna i Hollywood, säger Mona Malm.

Under Sven-Bertil Taubes dag åker gruppen till racerbanan och han berättar öppenhjärligt om uppväxten med en nationalskald till far. Mona Malm berättar om sin mammas påverkan i sitt val att bli skådespelerska och tar med de andra på en ballongfärd i gryningen.

Alltsom dagarna gick lärde skådespelarna känna varandra mer och visade mer av olika viljor och karaktärer. När Börje Ahlstedt utmanar de andra i ett improviserat skådespel rörs känslorna om ordentligt hos vissa deltagare.

- Endel var beredda att ge mer än andra. Jag har inte så stort behov av att ta plats, och det kanske märks ganska tydligt, säger Maud Adams.

-Dokumentära bilder från dagarna på slottet varvas med nära intervjuer och arkivbilder från skådespelarnas karriärer, som speglas med mycket värme och integritet.

- Jag tror att vi alla tar med oss en stor respekt för varandra ur det här och en karamell att suga på länge, säger Maud Adams.

Eventuellt blir det en ny omgång av "Stjärnorna på slottet" även till nästa vinter. (PM)

Maud Cordenius


Faktaruta

Namn: Peter Harryson

Ålder: 57 år

Bor: Ön Åstol i Bohuslän

Familj: Frun Charlotte, vuxna barn, en katt

Gör just nu: "Kiss me Kate" på GöteborgsOperan

Namn: Maud Adams

Ålder: 60 år

Bor: Los Angeles

Familj: Maken Charles Rubin

Gör just nu: Spelar in independentfilmen "The seekers", regisserad av Frank Megna. Reser mycket med maken. Har i år varit i Mexiko och på Antarktis.

Namn: Mona Malm

Ålder: 70 år

Bor: Stockholm

Familj: Maken Lars, två barn, fyra barnbarn

Gör just nu: Liten tv-roll i en SVT-produktion i mars.

Namn: Sven-Bertil Taube

Ålder: 71 år

Bor: London

Familj: Hustrun Mikaela, fyra barn, två barnbarn.

Gör just nu: Umgås med familjen. Frilansar som musiker.

Namn: Börje Ahlstedt

Ålder: 67 år

Bor: Stockholm

Familj: Frun Birgitta, två barn

Gör just nu: Spelar "Neil Armstrong var aldrig på månen" skriven av Peter Birro, samt i Thomas Bernhards "De sammansvurna" på Dramaten.

Mer läsning

Annons