Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor och film i drömfabriken

Stockholm (PM) Danskar, dockor och filmstjärnor står på menyn när Svenska filminstitutet bjuder in till inspirationshelg. Årets upplaga av Drömfabriken gästas dessutom av Maria Köpf, producent på filmbolaget som har väckt liv i den tyska filmen.

Annons
Jag kommer att prata om att producera film i Tyskland och om att arbeta med unga regissörer som sedan blir erkända namn - som Tom Tykwer. Med det blir i form av en intervju så jag vet inte vilka frågor jag kommer att få, säger hon på telefon från Berlin.
Maria Köpf är vice vd för X-Filme, det ledande produktionsbolaget för kvalitetsfilm i Tyskland. X-Filme ligger bakom internationella publiksuccéer som Spring Lola och Good bye Lenin men jobbar också med att hela tiden leta fram nya talanger. Bolaget grundades för elva år sedan, då tysk film enligt Köpf befann sig i stagnation.
X-Filme var ett försök att sammanföra kreativa krafter och hitta nya sätt att göra film och berätta historier - men alltid med målet att de skulle bli framgångsrika.
Vi försöker skapa kreativa relationer mellan regissörer och producenter. Vi vill göra framgångsrik film och för regissörer innebär det att de måste lyssna på producenten men producenten måste också ta risker, inte bara vara en revisor utan våga tro på regissörens idéer.
Hon vet vad hon pratar om. Som producent har Maria Köpf arbetat med både renodlade auteurer och unga regissörer som hon stuckit ett manus i händerna på. Att arbeta med lynniga regissörer har gjort henne till en vässad diplomat som absolut inte har lust att regissera själv.
Regi är att skapa sin egen vision, att tro på den och överföra den till filmduken och det har jag stor respekt för. Men jag har alltid varit intresserad av struktur och analys och min styrka ligger i att arbeta med människor och hjälpa dem att hitta fokus och hjälpa till att ge liv åt projekt - mer den moderliga aspekten av filmskapande, säger hon muntert.
Vilka filmer väckte din kärlek till filmen som uttrycksmedel?
Jag älskar italiensk film, Antonioni och gänget. De filmerna är så sublima och de säger så mycket om livet med så små medel. Jag kommer inte från Star wars-skolan - jag har aldrig varit intresserad av den typen av film. Vi européer ska inte kopiera Hollywoods storfilmer, vi måste tro på vårt eget sätt att uppleva livet och hitta sätt att uttrycka det på.

På Filmhuset
Drömfabriken äger rum på Filmhuset i Stockholm och pågår den 28-30 april. Förutom Maria Köpf gästar Pixaranimatören Kyle Balda, Kresten Vestbjerg Andersen som ligger bakom den danska succéfilmen Torkel i knipa, Allram Eests skapare Petter Lennstrand och många fler. De svenska filmstjärnorna Stellan Skarsgård, Frida Hallgren, Andreas Wilson och Mikael Persbrandt kommer att samtala om skådespeleriets ädla konst och det ska visas massor av film. Dessutom kommer Doris Film, föreningen för kvinnliga filmare, att prata om sin stora kortfilmssatsning där kvinnor ska få tillträde till maktpositioner inom filmbranschen.
Jämnställdhetsproblemet finns även inom tysk film, berättar Maria Köpf.
Det är pojkarnas klubb förstås och trots att det är 2005 är den inte så lätt att komma in i. Det handlar också om att kvinnor inte vill vara en del av den, men det är förståeligt - att befinna sig i en diskussion med bara män är inte alltid så kul. Man måste vara mycket stark och målmedveten, och kunna övertala folk. Men man behöver inte bli ett monster för att hålla på med det här.
Just nu arbetar hon med Sebastian Schippers Ein Freund von mir, en berättelse om en försäkringsmäklare som träffar en livsnjutare och börjar omvärdera sitt liv. Sedan väntar Prinz William, Maximilian Minsky and me, en kvinnligt skriven och regisserad komedi om en 13-årig judisk flicka i dagens Berlin som hellre spelar basket med killarna än sitter fromt och tittar på.
För en tysk publik är det en väldigt modern och tillspetsad historia om vad det är att vara jude i Tyskland idag. Det är ett kul projekt, jag ser verkligen fram emot det. Det har gjorts en massa filmer om Hitler men inte så många filmer ur ett judiskt perspektiv. Relationerna mellan judar och tyskar börjar långsamt bli lite mer avslappnade, och då är sådana här filmer mycket viktiga för att få båda sidorna att förstå varandra.
Hur ser framtiden ut för X-Filme?
Jag hoppas att vi kan komma i kontakt med många fler tyska talanger men också att vi kan göra fler internationella produktioner. Kanske träffar jag någon intressant producent i Sverige, vem vet? (PM)

Mer läsning

Annons