Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor musik i det lilla formatet!

/

Stöde Kyrka

Stöde kammarmusikvecka: Margareta Bengtson sång, Peter Asplund trumpet & sång, Mathias Algotsson piano

Betyg: 5

Annons

KONSERTRECENSION I ett sommarfagert och mycket varmt Stöde hade musikveckan celebert besök på fredagskvällen då sångerskan Margareta Bengtson, trumpetaren/sångaren Peter Asplund och pianisten Mathias Algotsson bjöd på en kammarjazzkväll av bästa märke. Kyrkorummet är perfekt för en mindre ensemble där musikerna får en stark närhet till publiken.

Margareta Bengtson är hittills mest känd för sin medverkan i a capellagruppen The Real Group. I årsskiftet 2006-2007 lämnade hon The Real Group för en solokarriär. Enligt egen utsago har hon jazzen i hjärtat men vill också röra sig i andra genrer. Vara gränsöverskridande, precis som Alice Babs och Monica Zetterlund.

Trumpetaren Peter Asplund tillhör sedan lång tid frontmännen på den svenska jazzscenen. Spelar han inte med sin egna kvartett kan han höras som solist med olika storband och trios. I februari i år framförde han Leonard Bernsteinmusik med Nordiska Kammarorkestern. Så Asplund är musikaliskt öppen för det mesta.

Mathias Algotsson är, vill jag påstå, den kanske mest spännande pianisten på dagens svenska jazzscen. Hans tjänster är starkt efterfrågade även utanför jazzens hägn. Mathias medverkar också på en mängd inspelningar, både som pianist och kompositör. Han överraskar alltid med sitt oförutsägbara och mycket egensinniga spelsätt som är harmoniskt rikt och uttrycksfullt.

Trion mjukstartade kvällen med en avspänd tolkning av Toots Thielemans Bluesette eller Bedårande sommarvals med text av Hasse & Tage. Det började som en ballad för att successivt övergå till det sköna valsgunget med Algotssons läckra broderande i botten. Asplund fyllde på med ett härligt flygelhornssolo. Därefter sjöng Margareta och Peter Hoagy Carmichaels One Morning In May/När Charlie är född med kul text av Hasse & Tage.

Ur Jan Johansson folkmusikrepertoar hördes Margareta i Visa från Järna och Det finns en väg till himmelen med Algotssons kluriga bakgrunder som hade lite av en Johanssonaura. Sedan bollade Margareta över till Peter som bjöd på en hjärtskärande vacker tolkning av Eden Ahbez klassiker Nature Boy som Margareta därpå knöt ihop Johansson temat med sin egen  Spring Is Coming.

Ett av kvällens många fina nummer var när Mathias Algotssons jazztolkning av den vackra psalmen I denna ljuva sommartid. Man kände lite närhet till Keith Jarrett i hans fria upptäcktsfärd att hitta nya stigar i harmonikens utmarker. Mycket imponerande vill jag lova.

Även Oliver Nelsons Miss Fine på svenska av Hasse & Tage Varför ska jag va me? Med Margareta och Peter i fokus gick inte heller av för hackor.

Standardlåten med stort S som Peter uttryckte det är Over The Rainbow som Judy Garland sjöng in 1938 i samband med filmen Trollkarlen från Oz. Trion bjöd på en vacker tolkning med Margaretas ljuva stämma i fokus.

Asplund är inte bar en fin trumpetare utan också en skön sångare i Mel Tormétraditionen vilket han visade med eftertryck i Bernsteins Lucky To Be Me med fyndigt komp av Algotsson.

Den här varma och musikaliskt heta kvällen avrundade trion med en avspänd och vacker tolkning av Povel Ramels kanske bästa opus Underbart är kort som framkallade publikens stående ovationer. Sammanfattningsvis en kväll att minnas med glädje!

Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons