Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor show med en av populärmusikens riktigt stora

Rod Stewart
Globen, Stockholm (tisdag)

Annons
Betyg: 4

Ett steg åt sidan. Benen i kors. Piruett.
Rod Stewart på Globens stora scen, en fullsatt salong ler igenkännande åt manövern, välbekant sedan 60-talet och fortfarande lika gångbar. Och få, om ens någon, kan väl svinga ett mikrofonstativ lika elegant som han. Den gamle rockrävens koreografi är unik och oslagbar.
Det är rejält tryck i showen redan från start. Ett par välkomna balladavbrott ger andrum och variation innan tempot ökar igen med ett par riktiga rockrökare signerade Chuck Berry. Vaddå gubbrock!?
Rod Stewart bjuder på stor show denna kväll i Globen. Rockikonen har på gamla dar växt ut till en internationell entertainer av toppklass. Nu kan han spela upp ett fantastiskt register, från rock´n roll till jazz och swing. Givetvis får låtarna ur The Amercan Songbook gott om plats i föreställningen.
Det är efter pausen som scenen byter karaktär, från rockscen till ballroom och storband. "Roddan" kommer in i smoking, låtarna gör han rätt upp och ned utan krystade arrangemang men sångglädjen är så påtaglig att man nästan kan ta på den. Han älskar de gamla jazzlåtarna och gör dem med skärpa och inlevelse, skickligt understödd av sin körande tjejtrio.
Lite svaj i stämman ibland, men försumbart. Jazzbacillen (och halsoperationen) har förändrat honom och utvecklat en tidigare dold talang och skapat ett underlag till ett nytt succéfyllt kapitel i den långa karriären.
Självklart domineras kvällen av oförglömliga hits som Da ya think I´m sexy, Maggie May, Tonight´s the night, Have I told you you lately med flera. Så ska det vara och givetvis sing-a-long med publiken. Det blir bra show och ger kärleksfull rättvisa till de gamla rock- och popsuccéerna.
Den nya, distignerade äldre smokingeleganten är en annan artist än den rockande Roddan. Rösten förändras, han sänker tonläget, rör sig elegant, kommunicerar skickligt med kör, solister och band. Mys-pyset lägger sig som en behagfull dimma i den jättelika Globen innan showen accellererar i rocktempo mot den givna finalen Sailing.

Mer läsning

Annons