Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storband med sting öppnade säsongen!

/

Annons
Jazzklubben: Mats Holmquist Stora Stygga
Betyg: 5 ST
Sommaren är över för denna gång och hösten har tagit över. Ett säkert tecken på detta faktum är att jazzklubben slagit upp portarna för en ny spännande säsong. Varje måndag ända fram till lucia kommer det att bjudas på medryckande och livsbejakande jazzmusik.
Det har hänt mycket på storbandssidan sedan Fletcher Henderson redan på 20-talet presenterade en förlaga till ett storband av modernt snitt. Fletchers numerär i ensemblerna var något färre än det som är gängse idag. Storbandsformatet är bästa tänkbara verkstad för kompositörer och arrangörer som har en strävan att skapa okonventionella sound och egensinniga klangbilder. Då menar jag sådant som ligger utanför den vanliga swingmodellen med sina enkla teman och riffensembler.
Ett storband som konsekvent tänjer på gränserna är Mats Holmquist Stora Stygga som igår kväll bjöd på en perfekt öppningskonsert i den högre skolan för höstens Måndagsjazz. Bandet med välkända jazzprofiler som trumpetaren Karl Olandersson, saxofonisterna Håkan Broström, Robert Nordmark, Pelle Grevbacken, Jerker Lindström, Henrik Westerberg, pianisten Ludvig Berghe, basisten Filip Augustson, gitarristen Mikael Ulfberg, trumslagaren Johan Löfcrantz med flera satte hela krogen i gungning med sin hårdsvängiga musik.
Med sina kluriga och sällan lättspelade arrangemang har Mats Holmquist givit bandet en personlig touch och legitimitet som närmast kan jämföras med Stan Kenton klassiska 50-talsuppsättningar. Kenton var ju inte rädd att eperimentera med klangbilderna vilket inte heller Mats är. Det är mycket därför Stora Stygga alltid överraskar med sin musik oavsett om man spelar Windows eller La Fiesta av Chick Corea eller Little Rascal On A Rock av Thad Jones eller en standardballad som Never Let Me Go. Det finns hela tiden en nerv och intensitet vilket ingen kan sitt oberörd inför.
Trots att vägen genom Mats arrangemang var allt annat än lättforcerad kom man alltid i mål utan att ta några blindskär eller fallla i lömska fällor. Det är inte utan att man imponeras av bandets vältrimmade precision och deras många solister där alla som tidigare nämnts fick visa upp sig vid solistmikrofonen med den äran. Mats och hans Stora Stygga gav höstsäsongen av Måndagsjazzen en perfekt start.
Hans-Erik Bergman

Mer läsning

Annons