Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Storm" mest hajpad på festivalen

Annons
En svensk actionfilm som jämförs med "Matrix" och "Eternal sunshine of the spotless mind". Måns Mårlind och Björn Stein har slagit knock på filmvärlden med debutfilmen "Storm" redan före premiären på Stockholms filmfestival.


De hade med sig en sju minuter lång filmsnutt till festivalen i Cannes - och väckte sådan uppståndelse att åtta länder köpte filmen direkt. Nu har "Storm" fått äran att inviga Stockholms internationella filmfestivals tävlingssektion, ett tecken på att festivalarrangörerna fäster stora förhoppningar vid filmens slagkraft.

- Det känns svinbra. Vi har ju varit med ända sedan den första filmfestivalen. Varit volontärer och rivit biljetter. Vi är jätteglada över att få vara med i ett sådant här sammanhang, säger Måns Mårlind.

"Storm" beskrivs som en väldigt osvensk film, med avancerade effekter. Här blandas sciencefiction med action, thriller med drama. Eric Ericson spelar en självgod kille i 30-årsåldern som har fastnat för devisen "ensam är stark". Men när Lova, som spelas av Eva Röse, dyker upp rämnar hans världsbild. Hon är jagad, säger hon, och anförtror en märklig ask i hans händer. Hans liv hänger på om han lyckas få upp den.

- Huvudpersonen är en väldigt obehaglig och osympatisk människa så vi behövde en skådespelare som kunde göra honom trovärdig. Eric kan förmedla alla de egenskaperna, samtidigt som han är en otroligt älskvärd person. Han är Sveriges svar på Jeff Goldblum - kan leverera de mest osannolika repliker på ett trovärdigt vis, säger Björn Stein.

Mårlind och Stein är visserligen långfilmsdebutanter, men är inga dunungar i branschen. De har jobbat mycket för tv och bland annat fått uppmärksamhet för serier som "S.P.U.N.G." och "De drabbade". Tonen i "Storm" beskriver de som ett mellanting mellan det hotfulla känsloläget i "De drabbade" och den lekfulla berättarglädjen i kortfilmen "Disco Kung Fu".

- Fysiskt vill vi att folk ska vara mörbultade när de har sett filmen. Psykiskt vill vi att folk ska bli berörda. Vi har tagit i av bara helvete i "Storm", för vi kanske aldrig får göra någon mer långfilm, säger Måns Mårlind. (PM)

Mer läsning

Annons