Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormare - en korvgubbe från Hollywood

Annons
Från fängelset till korvkiosken - Peter Stormare är hemma i Sverige för att spela in familjefilmen "Hoppet". Stormare spelar korvgubben som sträcker ut handen till en 12-årig pojke på flykt.


- Det är en mycket vacker livshistoria av nästan shakespeareanska mått, fast komprimerad. Som en "Fanny och Alexander" i mp3-format, säger Peter Stormare.

"Hoppet" handlar om 12-årige höjdhoppsfantasten Azad och hans 14-årige storebror Tigris. Genom sorgliga omständigheter skiljs de från föräldrarna i Kurdistan och skickas till Sverige där de blir gisslan hos en elak familj. Tigris slutar tala och blir helt beroende av sin lillebror.

Peter Stormare spelar en mystisk korvgubbe som tillsammans med en fylltant (Marie Göranzon) blir Azads förtrogna. 1998 gjorde han sitt senaste gästspel i svensk film, med titelrollen i "Hamilton".- Det är jättekul att få spela in film i Sverige, det är ju 100 år sedan sist. Jag blir aldrig erbjuden några svenska roller eftersom jag bor så långt bort, det tar ju 16 timmar att ta sig hit och sedan ett dygn innan man blir människa.

För manuset står författaren Moni Nilsson-Brännström som skrivit böckerna om Tsatsiki, och "Elling"-regissören Petter Næss håller i taktpinnen.

- Det här är en annorlunda historia än "Elling" men den handlar också om outsiders, om människor som hamnar utanför och kämpar för sin existens och värdighet. Det är en historia om två små människor som kämpar för något stort, säger han.

Azads stora idol är höjdhopparen Kajsa Bergqvist och hon spelar sig själv i filmen. Bergqvist dyker upp i de ögonblick som Azad behöver henne, och enligt Næss är det inte svårt att regissera en idrottsstjärna.

- Hon ska ju vara Kajsa Berqvist, hon ska inte spela fylltant. Och av alla människor jag känner till så är hon nog den som är allra bäst på att spela Kajsa Bergqvist.

Varför ville du att Peter Stormare skulle spela korvgubben?

- Jag tänkte inte på honom från början, jag trodde att korvgubben skulle vara mer Fleksnes-aktig. Peter är ju helt åt andra hållet och det blev så bra, en mycket större utmaning och tyngd än Fleksnes. Han är farligare, mer outgrundlig. Det är fint att den där korvgubben kan vara en väldigt utmanande person, inte en morfar eller en trevlig gammal farbror, utan en person som ställer krav.

Stormare själv beskriver sin rollfigur som "en udda, livsfilosofisk typ" som lär Azad ett och annat och får annan visdom tillbaka. Som teaterregissör använde han sig ofta av unga förmågor.

- Det är något som alltid berör med barn. Det är den tiden man upplever allting och lär sig allting. Man ser saker annorlunda än vad vuxna gör. Jag växte ju upp i Hälsingland medan Azad växer upp i krig, men det finns liknande erfarenheter - man måste vara stark, försöka tro på sig själv och att man kan förändra saker.

Inspelningen har pågått sedan i februari ("under broar, i vägkorsning, i jordhålor och på en flyktingförläggning - väldigt glamoröst", säger Petter Næss) och i maj avslutas arbetet i Turkiet. Filmen beräknas få premiär nästa vinter.

Peter Stormare har vigt sitt liv år biroller och i vanlig ordning har han flera filmer på gång samtidigt. Han har nyligen spelat mot Willem Dafoe i indiefilmen "Anamorph" och är snart aktuell med thrillern "Premonition" med Sandra Bullock, där han gör rollen som hennes psykiater.

Dessutom har han precis avslutat arbetet med en ny säsong av dramaserien "Prison break", och trots att den blivit en världssuccé hoppas han att han slipper göra fler omgångar.

- De tar en sådan jäkla lång tid att spela in - åtta månader. Jag har kanske blivit bortskämd av film och teater, och väldigt bra regissörer. Då känns tv som ett självspelande piano. Jag vet inte om jag kommer ur kontraktet, de håller på och förhandlar. Så vi får se om jag blir frisläppt eller åker in i fängelse igen. (PM)

Mer läsning

Annons