Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormare som serietidnings-Satan

Annons
Himmel och helvete möts i den kusliga serietidningsfilmen "Constantine". Med Keanu Reeves som exorcist och Peter Stormare som Satan har den mörka serien "Hellblazer" förvandlats till Hollywoodspektakel - men svärtan är kvar.


Serietidningsfilmen har blivit en bred genre i Hollywood, med biosuccéer ("X-men", "Spider-man") och kritikerälsklingar ("Ghost world", "American splendour") såväl som fenomenala floppar ("The league", "Catwoman"). "Constantine" bygger på en av de mörkare serierna på marknaden, Alan Moores "Hellblazer".

Huvudperson i serien och filmen är John Constantine (Keanu Reeves), en kedjerökande, cynisk ockultist på flykt från sitt förutbestämda öde - att hamna i Helvetet. Sedan barndomen har han kunnat se saker som andra inte kan se, varelser hitsända från Himlen och Helvetet, och som tonåring försökte han ta livet av sig för att slippa synerna.

Läkarna återupplivade honom men för självmördare är himlens portar låsta. Constantine använder därför sin förmåga för att befria jorden från demoner, i hopp om att kunna blidka Gud. Det börjar bli bråttom, för John lider av obotlig lungcancer.

Filmen har fått en hel del kritik från kristna grupper i USA som inte gillar hur historien leker med religiösa symboler och beskriver människans livsvillkor som "ett vad mellan Gud och Satan".

- Filmen bygger på en slags sekulär religiositet. Den använder symbolerna - himmel och helvete, gott och ont, kampen om människors själar - som en plattform för att förmedla ett humanistiskt budskap, säger Keanu Reeves till Film Monthly.

"Constantine" är birollernas film - för de bästa prestationerna står Tilda Swinton som androgyn ärkeängel, Djimon Hounsou som voodoointresserad barägare, Gavin Rossdale som yuppiedemon och Peter Stormare som en barnsligt excentrisk Lucifer som kommer in och stjäl slutet. För den kristne Stormare var det intressant att spela Djävulen själv.

- Djävulen är en fiktion, han finns egentligen inte. Jag tror inte att det sitter någon med horn någonstans och styr sitt imperium, och jag tror inte heller att det sitter någon gud med grått hår på ett moln. Ondskan finns och vi bär den inom oss, vi kan bli djävlar. Ondskans bästa vapen är oro och rädsla, om man är orolig och rädd leds man bort ifrån ljus, det som jag kallar Gud.

- Jag försöker nog göra djävulen med galghumor och lite mer elegant än att bara komma i en röd overall med horn och treudd. Jag kämpade lite för att få ha honom i en vit kostym, det enklaste. Jag försökte göra honom lite vanlig, en nattklubbsägare.

Efter Michel Gondrys framgångar med "Eternal sunshine of the spotless mind" har ännu en musikvideoregissör, Francis Lawrence, fått chansen i Hollywood. Sedan 1994 har Lawrence gjort mer än 70 musikvideor, som Pras Michels "Ghetto superstar", Avril Lavignes "Skater boy", Justin Timberlakes "Cry me a river" och Robyns "Do you really want me".

- Han var väldigt väl förberedd och visste exakt vad han ville göra, den gamla skolans regissör. Regissörer som är väl förberedda är det kul att jobba med för de vet vad de vill och de sätter sin signatur på filmen. Även om det är Hollywoodindustri så ser man att det är just han som har gjort den, säger Peter Stormare.

Har du läst "Hellblazer"?

- Ja, jag tittade lite när jag fick rollen. Men jag har aldrig gillat serietidningar. Jag gillade väl Kalle Anka när jag var liten men jag tyckte bättre om att läsa, det var roligare att fantisera. Jag hade svårt för "Stålmannen" och Marvelserier, det fanns inget utrymme för fantasi.

"Constantine" har premiär den 4 mars. (PM)

Mer läsning

Annons