Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormare trivs bland udda figurer

Kungen av kufiska biroller är på hembesök. Nu är Peter Stormare aktuell som djävulen i filmen Constantine, som är aktuell på biograferna just nu.
- Det är mycket roligare att göra knäppisar, säger Peter Stormare.

Annons
Det har gått mer än tio år sedan bosatte sig i USA och han medger utan omsvep att han inte saknar Sverige alls. Flytten handlade snarare om att komma från något gammalt än att komma till något nytt.
Jag trivdes inte med Sverige som land, man fick inte utrymme. Alla är så oroliga i Sverige. Jag hade ont i magen varje dag, det var något man lärde sig i skolan. I Sverige tror man att själen är exakt likadan, det har man kommit på på regeringsnivå. Alla ska ha samma toalettpapper och resa till samma chartermål. Det är sinnessjukt att leva i ett sånt land.
Peter Stormare har byggt sin Hollywoodkarriär på kufiska biroller, nu närmast som djävulen i serietidningsäventyret Constantine mot Keanu Reeves.
Jag ville ha djävulen i vit kostym, inte nitbälte eller horn. Jag försökte göra honom lite vanlig, en nattklubbsägare.
- Det är mycket roligare att göra knäppisar. I verkliga livet försöker man vara normal, en god människa, och lyckan med att vara skådespelare är att man får utforska och förstå sina mörkare sidor. Stjärnorna måste spela den trevlige som klarar allt, som är ren och aldrig går på toaletten.
Trots att han bor i West Hollywood är Peter Stormare inte avskuren från världen utanför filmbranschen. Han berättar att han ägnar minst en dag i veckan åt att svara på mejl - alla sorters mejl.
Folk vill ha numret till John Travolta eller en halv miljon i bidrag till att starta en ekologisk hönsfarm. Eller så vill de bli skådespelare och ha hjälp med att hitta en agent i Hollywood. Då brukar jag svara "pröva att söka scenskolan och gör en film i Sverige, det kanske är lättare". Ibland blir de arga när man svarar. Men jag är från Norrland och då är man snäll och dum. Jag vill inte att någon ska tänka illa om mig.
Men några miljoner har han inte.
Många knäppgökar tror att alla i Hollywood tjänar miljonbelopp, men när Nicholas Cage får 25 miljoner dollar för att göra en film får alla runtomkring minimigager. Och folk är så kåta på att jobba att de ställer upp. Men jag lever bättre än vad jag skulle gjort om jag var brevbärare i Bollnäs.
Nu är han sugen på att regissera igen, men nästa gång ska det bli film i stället för opera eller teater. Om det blir ett svenskt projekt har han redan önskerollistan klar:
Stellan, Ewa Fröling, Lena Olin, Pernilla August, Johan Rabeaus och Örjan Ramberg. Vad det skulle handla om det vete fan, men ge mig bara en filmkamera och skådespelarna under ett par månader så skulle vi komma på något jävligt bra. (PM)

Fakta/Peter Stomare

Född: Den 27 augusti 1953 i Arbrå i Hälsingland.
Bor: I Los Angeles med frun Toshimi.
Filmdebuterade: 1986 i Den frusna leoparden mot Joakim Thåström.
Filmer (i urval): Freud flyttar hemifrån (1991), Fargo (1996), Lost world: Jurassic park (1997), Hamilton (1998), Armageddon (1998), Million dollar hotel (2000), Dancer in the dark (2000), Chocolat (2000), Minority report (2002), Spun (2002) och Bad boys 2 (2003).
Aktuell: Med filmerna Constantine (premiär i Sundsvall imorgon) och Birth. I vinter syns han i Terry Gilliams Bröderna Grimm.

Peter Stormare är aktuell i två nya filmer - Constantine och Birth. Han saknar inte Sverige: "Det är sinnesjukt att leva i ett sånt land".
Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Mer läsning

Annons