Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöyran 2005-07-28

Annons
Storsjöyran 2005-07-28

Elin Sigvardsson
Betyg: 2/5

Sibiria
Betyg: 4/5

Cato Salsa Experience
Betyg: 3/5

Spånka NKPG feat. Marit Bergman
Betyg 4/5

På oss medelpadingar har inte Elin Sigvardsson imponerat särskilt mycket. Förra spelningen på Tonhallen bjöd enbart på en statiskt stillastående singer/songwriter.
På premiärdagen fick hon svängrum på Yrans näst största scen. Efter en knagglig och nervös inledning fick 23-åringen igång publiken. Dock rådde det ovissheter inom bandet. De ackompanjerade väldigt otight och stundvis tabbade de sig så mycket att det lät förskräckligt. Jämfört med Sundsvallsspelningen var det snyggare arrangemang denna gång. Hon har det perfekta låtmaterialet men är på tok för passiv på scen.

Några andra som också befann sig i ett upprätt läge en timme var det forna Östersundsbandet Sibiria. De förklarade allt så här: "Vi kan bara stå still fast vi inte vill." För några dagar sedan beskrev Fredrik Virtanen Sibirias systerprojekt Vapnet som en svensk motsvarighet till Belle and Sebastian, den beskrivningen stämmer även på Sibiria. Till ett inspelat beat utökar de ljudbilden med bas, gitarrer och sång. De finurliga texterna och den ljuvliga musiken fullgörs till en förtjusande lallpop. Lustiga melodier korsade varandra i en symbios med texter som handlade om småstadstristess och Christian Olsson. Poppigare än så här kan det nog inte bli.

Och rockigare än så här kan nog inte Cato Salsa Experience bli. Likheten med den här upplevelsen och Jimi Hendrix Experience är det flitiga användandet av wahwah-pedalen. Att se de fyra gutterna från Oslo är som att bli förflyttad tre decennier bak i tiden. De tunga riffen är som hämtade från 70-talets blommigare dagar. Där ett långt instrumentalt outro avtog inledde ett nytt instrumentalt intro. Man måste berömma Cato Salsas fingerfärdighet. Han är sannerligen en riktig gitarrmarodör. Tyvärr som blev det mer ensidigare ju närmare natt det led.

En allt annat än ensidig artist är Marit Bergman. Från att vara Sveriges indieprinsessa skiftar hon skivfack till dance/house. Just nu är Spånka NKPG feat. Marit Bergman Sveriges intressantaste projekt. Utan Marit är Spånka ett dancekollektiv med det andra benet fastvuxet i soulmusiken. Uppsättningen bestod av en gitarrist med discofeber, en jazzbassist, ett tycke allt-i-allo på keybord/laptop, en brölande tenorsaxofonist och två vokalister.
När väl Marit kom in på scen blev de enbart statister. Efter den skönaste versionen av Lou Reeds A perfect day kom hitten She can't love you. Bland allt förprogrammerat beat ristade Marits sammetslena röst spår i natten.


Emma Jonasson

Mer läsning

Annons