Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsjöyran - en festival för alla smaker

Annons
Storsjöyran är festivalen som både lockar musikälskare och folkfestare. Årets upplaga bjuder på allt i från soullegenden Solomon Burke till Lena Philipsson och rapparen Dizzee Rascal.

- Jag tycker att årets program känns jättebra. Väldigt många svenska artister är ute på vägarna i år och vi har i princip alla. Sedan kryddar vi med några utländska, säger bokaren Stefan Kauppi


Sedan 1983 har Storsjöyran varit Mellannorrlands musikhändelse nummer ett. Den är Sveriges äldsta festival och genom åren har runt 900 artister uppträtt på de olika scenerna. Bland dem märks Iggy Pop, Pet Shop Boys, BB King och Bryan Adams. Årets toppnamn är förutom Solomon Burke och Dizzee Rascal, franska Phoenix och Ulf Lundell.

- Solomon Burke är en sådan artist som vi pratat om under flera år men det har aldrig riktigt funkat. Men i år såg vi att han var i Europa och då såg vi till att knyta honom till oss. Det känns bra att han är en lite annorlunda artist, en ickerockare som avslutar vår fredag, säger bokaren Stefan Kauppi.

- När det gäller Dizzee Rascal så ville vi ha en stor hiphoppare och hans namn dök upp rätt så omgående, fortsätter han.

Stefan Kauppi är Mr Storsjöyran. Han har arbetat med festivalen sedan i slutet av 80-talet och jobbar fortfarande stenhårt för att göra Storsjöyran till en bred festival och ett alternativ till festivaler belägna längre söderut.

- Vi har alltid arbetat för att göra \"Storsjöyran\" till en festival där även lite mer musikintresserade kan hitta något. Vi försöker täcka hela spektrat med hårdrock, indie, hiphop och till och med jazz. Runt 45 procent av våra besökare kommer utifrån. Många från Norrland naturligtvis, men det kommer även busslaster från Göteborg till exempel, säger Stefan Kauppi.

Storsjöyran satsar också på att engagera en hel del mindre kommersiella artister. På årets festival spelar bland andra den amerikanska sångerskan Beth Hart, den svenska electronicaartisten Sophie Rimheden och omtalade nykomlingarna Johnossi.

- Vi utgår ofta ifrån scenerna när vi bokar artister. Vi har till exempel en lite mindre scen där artister som Josh Rouse och Ed Hardcourt har uppträtt tidigare. Och där passade Beth Hart in perfekt, säger Stefan Kauppi.

\"Storsjöyran\" snittar runt 55 000 besökare varje år. Men förra året hade festivalen en nedgång. Stefan Kauppi tror att det berodde på att så få svenska artister turnerade i fjol.

- Det var ju nästan bara Gyllene Tider som var ute i fjol. Och även andra festivaler som Hultsfred och Arvika tappade i fjol. Det var nog bara tillfälligt, jag har alltid känt att vi har en trogen publik så jag är inte orolig. Dessutom ska vädret bli hyfsat i år, inget monsunregn är på väg in, säger Stefan Kauppi. (PM)


Storsjöyrans artister i urval:

Solomon Burke

Ulf Lundell

Lars Winnerbäck

Phoenix

Dizzee Rascal

Magnus Uggla

Lena Philipsson

Turbonegro

Hellacopters

The Ark

Grease - The Musical

Wilmer X

Sahara Hotnights

Soundtrack of Our Lives

Melody Club

Darin

Anna Ternheim

Cajsastina Åkerström

Siloverbullit

Beth Hart

Mer läsning

Annons