Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort ljusexperiment till Malmö

Annons
Han skapade en konstgjord solnedgång som fick Londonborna att rusa till Tate museum. I höst har turen kommit till konsthallarna i Malmö och Lund att förvandlas till jättelika ljusexperiment av den isländske konstnären Olafur Eliasson.


I "The weather project" på Tate skapade han med hjälp av stora strålkastare, rökmaskin och speglar illusionen av en solnedgång inne i museets största utställningshall.

I utställningen "Pleasure under pressure" på Malmö konsthall undersöker han skillnaden mellan dagsljus och artificiellt ljus. Konsthallen ska delas upp i olika zoner där de olika typerna av ljus varvas med varandra. En annan del av konsthallen ska bada i ett så intensivt ljus att allting blir svartvitt.

Med utställning vill Olafur Eliasson ifrågasätta vad vi kallar "verklig" och "overklig". Med sina ljusexperiment vill han sudda ut gränsen mellan det vi kallar verkligt och overkligt i vardagen.

Malmö konsthall ställer ut Eliasson i samarbete med Lunds konsthall. Där ska han skapa känslan av konstnärens eget laboratorium genom att visa upp en rad ljusexperiment och modeller.

Olafur Eliasson bor och arbetar i Köpenhamn och Berlin. Han har på senare år fått sitt stora internationella genombrott med flera monumentala konstverk och utsmyckningar. Bland annat gjorde han 2000 "Movement meter for Lernacken" vid brofästet i Malmö. (PM)

Mer läsning

Annons