Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömma lagom – vinylen grejar skivan!

/

Annons

Medan jag velar mellan Spotify och Apple Music - ungefär som Gösta Ekman gör i den där klassiska Expressen eller Aftonbladet-sketchen -  kommer beskedet att vinylskivan gått om streamingtjänsterna när det gäller intäkter.

Oups! Det såg man inte komma, eller hur?

I veckan berättade svenska Dagens Industri att brittiska Business Insider berättade om en rapport från Recording Industri Association of America (RIAA) som visade att LP-skivor nu ger mer stålar till skivbolagen än vad Spotify, Youtube och Vevo gör tillsammans.

I ett nötskal: de reklamfinansierade musiktjänsterna drar in 1, 4 miljarder kronor, LP-skivorna 1.9 miljarder.

Svart på vitt, no bullshit.

Det här ställer Sundsvalls skivmässa på Pipeline i morgon i en helt ny dager. 

Plötsligt blev den årliga marknaden Hotter than hell" för att travestera titeln på ett album med Kiss som du kan kanske kan bläddrar förbi i nån av backarna på Pipeline i morgon, i jakt på fynd.

Om nya vinylskivor plötsligt är heta och säljer bra igen - hittills i år är ökningen 52 procent - hur ska det då inte vara med gamla skivor?

Gamla vinylskivor har ju blivit det nya antikviteter, sånt man samlar på, plastar in, vårdar, sätter upp på väggen.

Gamla singlar med punkband ingen hört talas om och som kanske lockade 20 personer (vara de flesta kompisar) till sina konserter säljs för tusenlappar på ebay.

Hörbarhet, som Tom Alandhs dokumentär Sämsta bandet ever handlade om (som finns att se på SVT Play och som förra veckans krönika handlade), fick till och med skivkontrakt - nu.

Du eller mamma eller pappa eller mormor och morfar kan han en smärre förmögenhet i nån gammal back på vinden.

Kanske inte ett acetat-ex av The Quarrymens That’ll be the day/In spite of all the danger från 1958 eller den med Sex Pistols God save the queen/No feelings från 1977 - men ändå.

Eller så nöjer du dig med att jaga fynd och mingla med andra musiclovers på Norrlands största skivaffär som den årliga Höstskivmässan också kallar sig.

Det ska i alla fall jag göra.

Till sist: The Quarrymens That’ll be the day/In spite of all the danger från 1958 är den dyraste skivan enligt en färsk sammanställning av Record Collector Magazine. Den är värd 200 000 pund vilket i med kursen i skrivande stund är ungefär två och en halv mille (2 563 360 kronor).

Aacetat-pressningen av Sex Pistols God save the queen från 1977 är värd 10 000 pund, motsvarande 128 268 kronor.

TOPPEN: Hela Sverige skramlar - och opinionen om flyktingar har svängt. Yeah!

BOTTEN: "Låt han dö.

Läs också: Brånis topplista

Mer läsning

Annons