Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentkören Gungner firar tio år

De har sjungit för självaste Kungen. Nu firar Mittuniversitetets studentkör Gungner tio år med ett antal jubileumskonserter. I kväll är det premiär på Kårhuset. ST var på plats under genrepet igår.

Annons
Tio år har gått sedan studentkören Gungner bildades. Premiären i maj 1995 på Kårhuset förstås slutade lyckligt och genom åren har de gjort en mängd konserter på Kårhuset och olika studentsittningar.
Men kören har även deltagit i andra, betydligt större sammanhang som när de fick sjunga för självaste Kungen under banketten på Stadshussalongen under Skid-SM i Sundsvall 1998.
Gungners signum har hela tiden varit olika upptåg och annorlunda låtkombinationer som de vävt samman på ett smart sätt.
Som under genrepet igår då den gamla 1800-talsklassikern Kungssången lindades in fräckt i versrader från Magnus Ugglas Kung för en dag.
Framför allt måste det vara roligt att sjunga i kören. Det smittar av sig på publiken och det är viktigt att överraska ibland och blanda nytt material med gammalt, säger David Bodin, som läst vid Musikhögskolan i Göteborg och numera undervisar i musik på Hedbergska gymnasiet i Sundsvall.
Han slutade julen 2002, men är nu tillbaka som gästdirigent under jubileumskonserterna.
Det var dags för mig att lämna över till andra. Jag tycker att Gungner har fortsatt med sina påhittiga konsertidéer och körmedlemmarna vågar hela tiden ta ut svängarna. Det känns jätteroligt, säger han.
Jubileumskonserterna har premiär i kväll på Kårhuset och fortsätter på fredag och lördag. På lördag kväll hålls dessutom en bankett för både nuvarande aktiva och veteraner från tidigare uppsättningar av Gungner, från de tio år som gått.
David tror att Gungners styrka är att det hela tiden kommer in nya studenter som tillför egna idéer till konserterna, sångerna och presentationen.
Genom åren har han sett flera sångtalanger.
Studenter är oftast mellan 20-30 år. Rösten är otroligt fräsch under den perioden och det låter väldigt bra, säger David.
Konkurrensen är tuff om en plats i kören, som uppgår till ungefär 40 personer. Vissa medlemmar slutar när de pluggat färdigt på Mittuniversitetet och ersätts av nya. Varje termin hålls en insjungning där nya talanger får chansen. Inför den här terminen sökte 30 studenter till 12 platser.
Det finns inget självändamål med en konkurrens. Men det är viktigt att ha en lagom stor grupp där sammanhållningen blir bra, säger David.
Birgitta Ulming Strand, som började sjunga i kören 1998, är körledare sedan drygt två år tillbaka.
Hon tycker att det är viktigt att Mittuniversitetet fortsätter att ha en egen studentkör som sprider glädje och stämning i olika sammanhang.
Så länge det finns ett intresse från folk att lyssna på oss och att vi hela tiden får nya medlemmar till kören så kommer vi att fortsätta i samma anda som nu, säger Birgitta Ulming Strand.
Gungnerandan.

Magnus Wiklund
magnus.wiklund@st.nu
060-197170

Foto: Mårten Englin
Mer läsning

Annons