Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls egen cowboy rider solo

/
  • Inspelningen av Lars Bygdéns solodebut påbörjades för ett och ett halvt år sedan med en vecka i nordvärmländska Silence-studion. På onsdag når slutresultatet butikerna.– Man har lärt sig att vänta. Det här är ju ingen dagsländemusik som blir gammal efter två månader, säger den forne Tousand Dollar Playboys-sångaren.
  • Samma dag som Lars Bygdén släpper sin solodebut återvänder han till sin förra hemstad för att fira med en spelning på Sundsvalls Teater. Efter den turnépremiären väntar bland annat förbandsspelningar till Jason Ringenberg, releaseparty i Stockholm och ett eventuellt besök på TV4:s Nyhetsmorgon.

Efter två års planering, inspelning och väntan är Lars Bygdén redo att albumdebutera - som soloartist. På onsdag firar han med en spelning på Sundsvalls Teater. – Jag ber till Gud att det kommer folk, säger sångaren.

Annons
Sundsvalls egen cowboy har haft många hästar i stallet de senaste åren. Men efter att Thousand Dollar Playboys somnat in och det punkstökiga rockbandet Bukks havererat, är Sundsvallssonen Lars Bygdén tillbaka - på egen hand.
Nästa vecka släpps albumdebuten Trading happiness for songs.
Det är jättenervöst. Men det känns redan som det här har fått en bra start med ep:n som släpptes i våras. Den har gått bättre än jag trodde. Framför allt är jag förvånad över att videon har visats mycket, säger Lars Bygdén.

Avskalad musik
Materialet på debuten har kommit till under en lång period. Några av låtarna härstammar från tiden med Thousand Dollar Playboys men med solokarriären har Lars Bygdén tagit bandets countryrockiga grund, skalat av och sänkt tempot.
På det stora hela är musiken mycket lugnare. Under Playboys-tiden kände jag en press att skriva rocklåtar också. Men nu tänkte jag, fan jag skiter i det, jag gillar ändå det lugna bäst, säger Lars Bygdén.
Trading happiness for songs släpps av Sundsvallsbolaget Massproduktion. Men till skillnad mot sångarens tidigare skivor görs det i samarbete med det nybildade bolag Lars har tillsammans med vännerna Björn Eriksson och Christer Falk. Det har gjort honom om möjligt ännu mer involverad i arbetet kring sin musik.
Jag har full kontroll över varenda liten detalj på skivan. Det är på gott och ont eftersom det kan vara lite jobbigt att göra alla delar. Och jag har faktiskt släppt lite när det gäller valet av musiker på skivan, säger Lars Bygdén

En grundstomme
Lösningen blev att parhästen och förre Playboys-producenten Linus Larsson fick vara med och bestämma mer; han valde trummisen Jimi Harlevi medan Lars såg till att basisten Valdemar Asp involverades. Tillsammans blev de stommen och andra musiker plockades in efter behov.
Och beroende på relation till huvudpersonen.
Jag har telefonångest och vågar inte ta kontakt med människor som jag inte känner. Därför blev det ganska självklart att jobba med Linus eftersom vi känner och gillar varandra. Det stod mellan honom och Micke Herrström. Men Micke och jag var så trötta på varandra efter Bukks, säger Lars Bygdén.
Men trots svår telefonskräck skaffade sig Lars en namnkunnig duettpartner till This road, en gammal låt ursprungligen tänkt till Playboys förra skiva.
Han ringde Ane Brun.
Jag har aldrig varit så nervös i telefon som när jag pratade med henne. Jag fick någon slags blackout i luren och skäms över hur jag lät. Jag tror inte jag har berättat det för Ane, säger han. Men inspelningen gick så otroligt enkelt, det var som en dröm. Redan på första tagningen lät det så bra att jag nästan började gråta.
Ungefär som omslaget till nya skivan. En guldinramat porträtt föreställer en dyster Lars Bygdén, precis i det ögonblick en tår släpper från hans öga.
Konstnären bakom målningen är Reza Shohani, inte helt obekant för de som i många år sett honom avbilda människor mitt under storstadshetsen på Sergels Torg.
Jag gav honom ett foto av mig i stället. Psyket hade inte pallat med att sitta där, säger Lars Bygdén och skrattar.

Psykisk Ansträngning
Med soloplattan och nya karriären i startgroparna satsar Lars helhjärtat på den. Allt annat har lagts åt sidan eller avslutats för gott. Att samla ihop Playboys igen tror han skulle kräva en för stor psykisk ansträngning och att göra någon ny platta med Bukks är inte heller aktuellt. Åtminstone inte under det namnet.
Jag och Micke har pratat om att göra något tillsammans igen, men inte som Bukks.
Vad hände med bandet?
Vi tappade geisten. Jag tycker att vi gjorde en otroligt egen och fräck skiva och trodde att någon annan skulle höra det. Tydligen var det ingen som gjorde det och det känns meningslöst att hålla på om ingen lyssnar.
Nu kommer du att bedömas på nytt. Vad händer om du hamnar i samma situation och ingen vill lyssna på nya plattan heller?
Jag har inget annat val än att kämpa på. Jag har bestämt mig för att hålla på med musik och är så pass gammal att jag inte kan något annat. Men redan nu har det gått bättre än vad det gjorde med Bukks så jag är inte så orolig.

Mer läsning

Annons