Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls Teater: Ane Brun

Annons
Att Wendy McNeill insjuknat och därmed var tvungen att avstå ett Sundsvallsbesök som support för Ane Brun var på förhand tråkigt. Att hennes plats fylldes av Ellekari Larsson var däremot endast positivt. Ellekari sjunger vanligtvis i den utomordentligt fantastiska trion the Tiny; igår på Sundsvalls teater uppträde hon dock själv med piano som enda ackompanjemang. Och på vilket strålande sätt sedan: när hon böjer tonerna och bevisar sin egensinniga styrka som vokalissa är det som hon skulpterar istället för att sjunga. Hennes röst och bedårande sångstil får håren på armarna att ständigt stå i givakt och sänder känslosvallningar ändå in i ryggmärgen. Pianotonerna översköljer dessutom publiken som avsvalkande regndroppar en varm sommardag. Låten Closer är exempelvis så spröd popmusik att den riskerar att gå i sönder framför våra ögon. Att finna ord för skönheten i låtarna som framförs är nästintill omöjligt, men en erektion av hjärtat är troligtvis den bästa beskrivningen.
Huvudakten Ane Brun är på intet viss sämre. Hennes innerliga stämma tillsammans med de två stabila medmusikanterna gör att varje sekund som hon står på scen känns livsviktig. Risken att missa något, till och med minsta lilla utandning, skulle vara förödande. Vi i publiken verkligen äter ur hennes hand och sväljer allt som hon kastar emot oss. Att ens göra åtskillnad på de kompositioner som hon presenterar vore att förneka deras eget värde. För så starka är de, Ane Bruns låtar, när de framförs live. Både nytt liksom lite äldre material besitter förmågan att framkalla magi. Dessutom sprudlade det av intensitet i framförandet och att glädjen över att få sjunga för oss lyste som en gloria över de tre medverkandes huvuden var en befriande syn.
Det enda som saknas är en känsla av auktoritet; Ane Brun verkar inte riktigt kunna bestämma sig för vilken väg hennes musik ska ta eller om publiken kommer att acceptera hennes val. Men aldrig blir detta besvärande eller nedtyngande för konserten som helhet. Snarare är det endast min egen projicering.

BETYG: 4

Mer läsning

Annons