Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsbon svårflirtad och bortskämd

Annons
Jag har medvetet väntat med att se sundsvallssatsningen Camping i Tonhallen. Tyckte att det vore kul att som omväxling få se en lokal föreställning med en samkörd ensemble utan premiärfrossa. Och det var kul, jättekul.
Musikalfarsen Camping har satt sig nu. Gänget tar ut svängarna och vågar ibland att landa lite grand utanför protokollet till stor förnöjelse för publiken. Bra gjort. Sundsvallsborna har fått en föreställning att vara stolta över. En lokal satsning att applådera men frågan är om de ens
bryr sig ...?
Det låter kanske uppkäftigt att ställa frågan så men det känns som om vi ibland på något vis blir hemmablinda och kanske lite blassé. Vi är så vana vid celebra artistgäster och konserter i vår stad att vi inte riktigt vågar tro fullt ut på det hemvävda och egenproducerade. Ser jag till antalet bussar på parkeringen vid Tonhallen finns det fog för reflexionen. Sju, åtta bussar är ingen ovanlighet medan bilparkeringen stundtals lyser ganska gles. Låt oss leka med tanken att varje buss tar cirka sextio personer vilket i så fall skulle innebära att drygt hälften av en fullsatt Tonhall är tillresande. Hemmapubliken hamnar faktiskt i minoritet.
Det här är givetvis ett bekymmer för Anna Norberg och kompani. Självfallet vill dom erövra Sundsvall, inte minst ur det faktum att mariginalbesökaren är så enormt viktig när det är dags att göra sluträkningen. Potentialen finns på nära håll, det gäller bara att hitta metoden att nå fram med budskapet; övertyga tvekarna om ett besök. Vi får se hur det går. Det är i alla fall bestämt att fortsättning följer efter nyår.
Camping är en bra föreställning, tajt, svängig och rolig och kvalitet brukar ju sälja så jag tror på ett lyckligt slut när Rymdens Nöjen drar igång miniräknaren för bokslut någon gång under första kvartalet 2006. Tråkigt vore det annars, för vi behöver verkligen ett lokalt förankrat teaterkompani. Folk som vågar satsa på underhållning till glädje för såväl ortsbon som hotellnäring och handel. Se bara vad Peter Flack betytt (och betyder) för Örebro.
I sammanhanget ska vi inte glömma bort Claes Grebenö. Den gamla cirkushästen galopperar ju igen och drar igång 2006 på Södra Berget med sin nyårssatsning. En spännande come-back som verkligen vittnar om Sundsvalls höga status vad underhållning beträffar. Få landsortsstäder kan mäta sig med oss i det avseendet.
Det är kanske dags för oss Sundsvallsbor att börja förstå det, innan det är för sent. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan staketet. Nej, borta bra men hemma bäst!

Till sist ...
... grattis till Siw Malmqvist och Robyn som fått fina utmärkelser av folkparkerna. Siwan folkparksdebuterade för 50 år sen och har säkert räddat många parkers årsbokslut genom åren, precis som Lill-Babs och Jerry Williams. Hon fick Tigertassen och Robyn tilldelades Ulla Billquists stipendium.
.. såg jag att MaMa Mia-gänget får ladda batterierna i sommar, för hösten 2006 blir det full snurr på Cirkus igen. Vårsäsongen är nätt upp slutsåld och nu har man beslutat att satsa på en ny höstsäsong. Tusan vet om jag inte tar chansen och ser om, den i mitt tycke, världens bästa musical. Ingen har så många bra låtar.
... ser jag att Bräcke gjort ett jättekap kommande söndag. Då blir det nämligen julkonsert i Revsunds kyrka med Janne Schaffer och Björn J:son Lind. Enda besöket norr om Stockholm. Det ni!

Mer läsning

Annons