Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunkiga pistvakter i lyxförpackning

Annons
Det kylslagna livet i Svartlien har fått ett nytt skimmer. När kultserien "Pistvakt" omvandlades till film ville upphovsmännen lyxa till det med specialeffekter och action. Men vemodet och galenskaperna finns kvar.


- En "Pistvakt de luxe", säger Lennart Jähkel som spelar storebror Sven-E.

När filmen börjar har bröderna Sven-Erik, Jan-Erik och Olle Marklunds tillvaro skakats i sina grundvalar. Fadern Stor-Erik, som lämnade familjen när sönerna var små, har hittats död och ska begravas. Mor Gudrun drar till Spanien med Bengt Hans från bodegan och sakta börjar myten om den storslagne Stor-Erik att vittra sönder.

- Vi har dragit undan mattan för dem. Det som deras liv har byggt på raserar vi i filmen. Tidigare har far närmat sig att bli nedmonterad men han har klarat sig. Skuggan av far låg över hela Svartlien, säger Tomas Norström som spelar naive lillebror Olle.

Men med myten nedmonterad och Stor-Erik i kistan dyker nya tankar upp. Vem ska ta över pistvaktandet efter de ogifta och barnlösa bröderna? Mitt i funderingarna snubblar Jan-Erik över ett hittebarn, ute i snön - kan hon vara räddningen?

- Det här är saker som vi alla funderar på - vad händer efter oss? De har levt i en lite skyddad värld där myten om fadern varit som en överbyggnad. Nu är den myten borta och då öppnar sig ozonhålet: "vilka ska komma här efter oss". Där spelar barnet en roll, säger Tomas Nordström .

Jacob Nordenson, som spelar romantikern och mellanbrodern Jan-E, håller med:

- Vi är ju alla - vi tre skådespelare plus författare och regissör - i en ålder där en eller flera föräldrar gått bort. Då drabbas man av tanken av att vara näst i tur - nu finns det ingen mellan mig och döden. Filmen speglar det.

Långfilmen "Pistvakt" är som en lyxförpackad version av tv-serien. Medan serien spelades in med minimalistisk teaterdekor bestående av spånskivor där stora bomullssjok fick agera snö är filmen en mer påkostad historia, inspelad i en gigantisk sporthall i Luleå.

- Vår scenograf hade gjort ett långbord där de hade vräkt på med prylar och så fick vi gå runt och plocka, "det där kan vi ställa där...". De byggde husen av äkta gammalt virke, köpte en lada och plockade ner. Det är skillnad, man märker det - då kommer de luxe-känslan, säger Tomas Norström.

"Pistvakt" började som en pjäs på Nya Pistolteatern 1996 och blev tv-serie två år senare. Efter två säsonger och reprissändningar hade den blivit ett kultfenomen. Filmens regissör Stephan Apelgren, som varit med sedan tv-serien, har en teori om vad som gjorde berättelsen om bröderna Marklund så populär.

- Alla former av originalitet har en chans i mediebruset. Jag brukar prata om den svenska Snoddasnerven och hur man kan råka peta på den. Snoddas var tillräckligt originell och hade ett vemod över sig som gjorde att han slog "pang!". Den effekten råkar vi ut för, plötsligt börjar landsorten leva upp och säga "wow det här är vårt tv-program" och man får en massa illa stavade mejl från unga människor. Man inser att de aldrig skrivit ett brev i hela sitt liv - men nu vill de.

Arbetet med "Pistvakt" har ända sedan teatertiden varit kollektivt och filmen är inget undantag. Skådistrion, Stephan Apelgren och manusförfattaren Lars Lundström har tillsammans arbetat fram manuset och format den färdiga filmen. Och det har fått ta tid - ett år innan inspelningen började de bolla idéer.

- Vårt sätt att arbeta är unikt i att det är gränsöverskridande. Vi går in i varandras rum. Vi är med och regisserar, med och skriver manus, vi har åsikter om scenografi. Det är ett slags grupparbete, säger Lennart Jähkel.

Och Stephan Apelgren har inte haft något emot att lämna ifrån sig delar av regissörsmakten.

- I all annan verksamhet så är jag regissören som väljer ut mina skådespelare och min text. Då är det så otroligt skönt att slappna av och ingå i det här gänget. De tar ett väldigt ansvar, det här är ju deras baby. Och deras gemensamma erfarenhet av teater och film är så stor, så jag lär mig av dem också. Det är ett slags sällskapsklubb för lärande och underhållning - vi har rätt kul ihop.

Till sist, kommer "Pistvakt" att bli krogshow?

- Det är en dröm vi har men vi har inte utvecklat den mer än att vi tänker "det skulle man kanske kunna göra", säger Tomas Norström.

- Det är bara något vi har diskuterat, inflikar Lennart Jähkel. Precis som att vi ska göra pussel - Olles trebitars.

"Pistvakt" har premiär den 7 oktober. (PM)

Mer läsning

Annons