Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Bier tar hem kriget till Danmark

Annons
Den 11 september har för alltid förändrat världen även för oss i trygga Danmark och Sverige, anser Susanne Bier. I filmen "Bröder" låter hon ett familjedrama utspela sig i skuggan av den danska arméns deltagande i kriget mot terrorismen.


- Vi har varit väldigt privilegierade i vår lilla del av världen, vi har länge levt i en trygg vardag som vi trodde att vi alltid skulle få behålla. Så är det inte mer, efter den 11 september lever vi i en ny värld och det tycker jag är viktigt att berätta om, säger Susanne Bier.

"Bröder" handlar om syskonen Michael och Jannik som trots den trygga uppväxten i en dansk medelklassfamilj har blivit varandras totala motsatser.

Den äldre Michael (Ulrich Thomsen) är lyckligt gift och en ansvarsfull familjefar. Han har blivit soldat, numera major, i den danska armén för att han tror att han där kan göra något gott för mänskligheten. Jannik (Nikolaj Lie Kaas) flummar runt i tillvaron och hänger mest på krogen. När filmen börjar har han just sluppit ut ur fängelset. Han har suttit inne efter att ha försökt råna en bank när han var på fyllan.

- Jag har alltid varit fascinerad av bröder just för att de ofta är så olika. Det ser vi hos brödrapar i Bibeln och i antika dramer. Jag tror att det finns en kemi mellan bröder som gör att den ene tar den roll som den andre har lämnat plats till, säger Susanne Bier.

Hon har själv vuxit upp med två bröder men förnekar att filmens Michael och Jannik har några likheter med dem.

- Det är kanske därför jag har lite lättare att förstå män än kvinnor. Jag har ju ingen erfarenhet av systrar. Jag tror också att män har en tendens att vara mer distinkta i sin inbördes rollfördelning.

Tidigt i filmen skickas Michael till Afghanistan med den danska Nato-styrkan. Beskedet att han har omkommit i samband med att hans helikopter har skjutits ned av rebeller kastar om hela tillvaron och relationerna i den danska familjen. I sin ofattbara sorg får hans fru Sarah (Connie Nielsen) ett högst oväntat och till en början ovälkommet stöd av Jannik.

- Nu blir det tydligt att Janniks beteende till stor del är just en roll han har spelat. Viljan att ta ansvar och visa omsorg finns ju där. Brodern är död och hans familj behöver hjälp, för första gången i sitt liv får Jannik ett skäl att ta fram det goda han har inom sig, förklarar Susanne Bier.

Som publik vet man vad som egentligen hände i Afghanistan. När Michael till sist kommer hem blir glädjechocken för frun, barnen och brodern kortvarig. Den Michael som lämnade dem, lever och är tillbaka, men samtidigt finns han inte mer. Maken och pappan som de möter går inte att känna igen.

- I allt sitt våld och brutalitet finns det ett kärleksbudskap som är själva kärnan i filmen. Då talar jag om den djupare medkännande kärleken som räcker bortom passionen, säger Susanne Bier.

Det är kärleken hos Sarah som vill försöka förstå sin man som krigsupplevelserna har förvandlat till ett monster och kärleken mellan bröderna som består igenom alla prövningar.

Susanne Bier vill inte att "Bröder" ska uppfattas som ett ställningstagande mot Danmarks engagemang i krigen i Afghanistan och Irak.

- Jag skildrar inte ett specifikt krig. Jag vill visa vad kriget gör med oss människor. Vår lyxtillvaro i vårt trygga Skandinavien är över. Vi har en ny tid där även vi blir konfronterade med den verklighet som andra är vana att leva med. Vi har sett oss själva som moraliskt ofelbara med rätt att döma resten av världen. Det kan vi inte längre, säger regissören.

"Bröder" blev efter premiären i september en publiksuccé i Danmark och tidigare i år vann filmen ett av publikpriserna vid Sundance-festivalen i USA. I april börjar Susanne Bier spela in "Efter brylluppet" med svenske Rolf Lassgård och Mads Mikkelsen i huvudrollerna.

- Lassgård är en fruktansvärt bra skådespelare, därför har jag valt honom. I övrigt är jag helt emot att prata om en film som jag inte ens har börjat med. Det gör jag aldrig.

Susanne Bier har länge varit aktuell som regissör för filmen "Chasing Montana" i USA med Michelle Pfeiffer i huvudrollen efter manus av David E Kelley, mannen bakom tv-serien "Ally McBeal". Projektet är kraftigt försenat och, enligt Bier, är det oklart om hon fortfarande är aktuell för regijobbet.

- Jag vet faktiskt inte hur det blir, om inte så har jag flera amerikanska projekt på gång. Men det kan bli en svensk eller dansk film också. När jag bestämmer mig blir det för den film jag längtar efter att få göra, säger Susanne Bier.

"Bröder" får Sverige-premiär den 23 mars.

(PM)


Susanne Biers filmer:

1990 "Freud flyttar hemmifrån" (Sverige)

1993 "Taxi till Portugal"

1995 "Pensionat Oskar" (Sverige)

1997 "Sekten"

1999 "Den enda rätta"

2000 "Livet är en schlager" (Sverige)

2002 "Älskar dig för evigt"

2004 "Bröder"

---

Ulrich Thomsen, i rollen som Michael, fick sitt genombrott 1998 i Thomas Vinterbergs familjedrama "Festen". Han har under senare år inlett en internationell karriär, bland annat som rysk säkerhetsagent i Bond-filmen "Världen räcker inte till" och är aktuell med en roll mot Orlando Bloom och Liam Neeson i Ridley Scotts kommande film "Kingdom of heaven".

---

Nikolaj Lie Kaas har tidigare samarbetat med Susanne Bier i "Älskar dig för evigt" och har spelat mot Maria Bonnevie och Krister Henriksson i Christoffer Bøes "Reconstruction".

---

Connie Nielsen som spelar Michaels fru Sarah och mamma till döttrarna Natalie och Camilla gör i "Bröder" sin första roll i en dansk film. Hon bor sedan 1997 i Los Angeles och fick sitt genombrott som Lucilla mot Russell Crowe i "Gladiator" och har gjort stora roller i ett flertal Hollywood-filmer. Senare i år får vi se henne spela mot Kelly Preston i Bille Augusts "Return to sender" och mot John Cusack i Harold Ramis kommande film "Ice harvest". (PM)

Mer läsning

Annons