Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk familj provar bergsliv i Marocko

Annons
Destination okänd, TV3, tisdag 20 december

I TV3:s nya realityprogram "Destination okänd" får en svensk familj varje vecka lämna sin trygga vardag för ett okänt, exotiskt resemål. På platser som "The killing fields" i Kambodja eller Tonga i Söderhavet ska familjerna bo hos värdfamiljer och leva på samma sätt som lokalbefolkningen. Äventyr, kulturkrockar och fantastiska möten väntar dem.

I premiäravsnittet av "Destination okänd" får vi följa familjen Åström när den byter ut vardagen i Sollentuna mot ett äventyr på en avlägsen och okänd plats. Mamma Anja, pappa Olle och sönerna Wille, 12 år, och Axel, 10 år, får med stor förväntan först på Arlanda veta slutdestinationen för deras äventyr - bergsbyn Asquin i de marockanska Atlasbergen.

- Jag är glad att vi fick chansen att göra något helt annorlunda, som vi aldrig hade gjort annars, säger mamma Anja Åström.

Under tio dagar bor familjen tillsammans med den berbiska sexbarnsfamiljen Ihduzzou i deras stenhus. Och det är ingen solsemester som väntar. Levnadsförhållandena är svåra för berberna i Asquin och moderniteter som rinnande vatten och toalett saknas helt. Dagarna är fruktansvärt heta och nätterna bitande kalla. Alla transporter sker antingen på åsnerygg eller med apostlahästar. Livet i bergsbyn blir en stor omställning där kulturkrockar blandas med skratt och glädje.

- Allt var en utmaning. Det var väldigt fattigt och det fanns inga bekvämligheter, säger hon. Men man vande sig.

Fritidspedagogerna Anja och Olle Åström får hjälpa pappa Ahmed, som är snickare och mamma Aisha, som arbetar i hemmet, med deras dagliga sysslor. Det får snabbt händerna fulla med att slakta djur till middagen och hjälpa till med matlagningen, hänga tvätt och hämta vatten i bäcken. Anja Åströms sjukdom fibromyalgi gör henne extra trött av omställningen och av att alltid ha kamerateamet närvarande.

För sönerna Wille och Axel är allt i Asquin nytt och spännande, men det är svårt att inte förstå språket. De är duktiga på att prata engelska med tolken, men att gå i berbisk, muslimsk skola och rabbla alfabetet på arabiska är inte lika roligt. Särkilt inte när läraren slår med en pinne på träbrickan, som de har i knät som skolbänk.

De mest minnesvärda stunderna från äventyret tycker Anja Åström var att umgås med familjen på kvällarna, när tv-teamet och tolken gått hem.

- Då spelade pappan i familjen på sin gitarr och vi pratade teckenspråk och halvtaskig franska, säger hon. (PM)

Mer läsning

Annons