Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk får göra jätteskulptur i England

Annons
Den svenske skulptören Pål Svensson får utföra det monumentala konstverk som ska gjuta nytt liv i grevskapet Durham i nordöstra England. De folkvalda hoppas att hans skulptur ska bidra till att rycka upp regionen ur stagnation och arbetslöshet.


Göteborgskonstnären Pål Svenssons vinnande förslag är en gigantisk skål i rostfritt stål som han nu får förverkliga på en höjd i staden Durham. Den 55-årige skulptören är en av de konstnärer som under senare år har fått göra flest offentliga verk i Sverige.

I Storbritannien finns en stark tro på konstens möjlighet att dra uppmärksamhet och turister till i orter och regioner som hamnat i bakvattnet. Praktexemplet är industristaden Gateshead nära Newcastle som med Anthony Gormleys jätteskulptur "Angel of the North", konstcentret Baltic och bron Millennium Bridge lyckats vända en negativ utveckling.

Inspirerade av detta goda exempel utlyste de folkvalda i det närbelägna Durham den tävling som Pål Svenssons förslag nu har vunnit.

Verket har ännu ingen titel men förarbetena till den rostfria skålen visas i en utställning på Skissernas museum i Lund som invigs den 29 oktober. Lagom till utställningen utges boken "Pål Svensson skulptör" med text av Eva Ström och bilder av skulptörens offentliga verk av fotografen Hans Hammarskiöld.

Pål Svensson har utfört ett 40-tal offentliga verk i Sverige. Några av de mest berömda är portarna till Göteborgs konsthall, "Himmelsbåge" i rostfritt stål vid Skanskas huvudkontor intill E4 i Solna samt den sfäriska diabasskulpturen "Sprungen ur". Den senare finns i två versioner, en mindre i Wanås slottspark och en större i form av ett 25 ton tungt klot utanför Postens huvudkontor i Solna. (PM)

Mer läsning

Annons