Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk terror blir drama i Kommissionen

/
  • Jonas Grimås har regisserat delar av Kommissionen som har premiär i SVT den 23 augusti.

En terrorattack lämnar Sveriges regering handlingsförlamad. För att klara krisen tillsätts en kommission som ska samordna insatserna. SVT:s nya drama Kommissionen ger en bild av vad som skulle kunna hända om Sverige drabbades av ett bombdåd.

Annons
Varje aspekt är äkta och jag tror att det här är ett tema som ligger rätt i tiden. Det handlar om människor som måste lösa problem och ger en bra inblick i hur Sverige verkligen fungerar, säger regissören Jonas Grimås.
Ett bombdåd mot Rosenbad lämnar Stockholm i blodigt kaos. För att hantera det politiska trycket och för att kunna samordna resurserna tillsätter statsministern (Loa Falkman) en krisgrupp kallad Norrströmskommissionen. Överfulla bårhus, tusentals döda och ett kraschat telenät är resultatet av dådet. Men det är inte en hårdkokt actionserie som SVT har smällt ihop, utan mer en politisk thriller á la Vita Huset.
Att framställa ett bombscenario mitt i Stockholm city skapar onekligen vissa visuella problem. Hur kan man trovärdigt och på ett riktigt sätt visa effekterna av ett bombdåd?
Vi valde att visa väldigt lite och arbeta efter principen att låta åskådarens fantasi skapa bilderna. Det fungerar ofta bättre än specialeffekter, säger Jonas Grimås.
För att skapa ett djup och en realism som går utöver det vanliga har Rikskrim och andra myndigheter varit inblandade i produktionen. Och som enda svenska serie har Kommissionen haft en egen kontaktperson på Säpo. Något som en av seriens skådespelare, Göran Gillinger, tror ökar seriens trovärdighet.
Vi har fått en otrolig backup och mycket bakgrundsinformation före inspelningen. Det var ingen liten produktion och man vill ju inte göra bort sig, säger Göran Gillinger.
Själv spelar han rollen som Nils Folkesson, statsministerns pressekreterare, som blir informationsansvarig för kommission. Gruppens chef blir Lena Lagerfeldt (Katarina Ewerlöf), före detta justitieminister som precis har flyttat tillbaka till Sverige.
Katarina Ewerlöf tror att en svensk publik inte kommer att ha några problem att relatera till seriens handling.
Vi lever ju under mer global skräck och serien väcker intressanta frågor, säger Katarina Ewerlöf.
Serien har premiär den 23 augusti och är skriven av Anders Lenhoff. Han fick idén efter terrordåden den 11 september. Sedan spenderade han flera år åt research som faktagranskades av inblandade myndigheter. Och det var just graden av realism i manuset som väckte regissören Jonas Grimås intresse.
Jag känner Anders Lenhoff sedan tidigare så när han kontaktade mig med idén blev jag verkligen intresserad. När vi sedan började filma och alla insåg att det skulle bli riktigt bra hände något magiskt som gjorde att alla gick förbi sin förmåga.
Själv bor han för närvarande i London men var inte där när bombattackerna inträffade. I London har flera minoriteter utsatts för diskriminering och hot efter attackerna, men Jonas Grimås tror inte att temat på serien skulle kunna bidra till att skapa misstro och fördomar mot minoriteter.
Serien handlar om det också, men folk som försöker dra nytta av det som skett sätts på plats.
Han har tidigare regisserat brittiska serier som Tanner och Heartbeat. Men trots skillnaden i budget mellan en brittisk produktion och en svensk, tycker han att Kommissionen håller internationell nivå och att chanserna att sälja den utomlands är stora.
Produktionen är väldigt bra på den relativt låga budgeten. Vi hade lite ont om tid också men vi lyckades göra något bra av det. (PM)

Mer läsning

Annons