Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Blindside slår i USA

Annons
Hårdockarna Blindside från Stockholm är ganska okända i Sverige. Men på andra sidan Atlanten går det desto bättre. Bandet har redan legat på amerikanska Billboard-listan två gånger. Och nu är det dags igen. Blindsides femte album "The Great Depression" gick rakt in på listan över de 100 mest sålda skivorna i USA.


Blindsides sångare Christian Lindskog är trött. För en och en halv vecka sedan kom han hem till Stockholm efter två och en halv månads turnerande i USA. Varje morgon går han ner till Mälaren och fiskar. Han och bandet laddar just nu upp inför ännu en stor turné på den nordamerikanska kontinenten, där deras två senaste skivor blivit stora succéer. Den här gången har de ännu en skiva i bagaget. "The Great Depression" innehåller fjorton nya låtar som påminner om amerikanska band som Linkin Park och P.O.D. Och inte heller detta skivsläpp har gått obemärkt förbi.

- Vår förra skiva hamnade på Billboards topp-40-lista, och vi förstod inte riktigt hur stort det var förrän vår manager ramade in listan och gav den till oss. Nu ligger vi på 85:e plats med nya skivan. Tror jag. Vi har tagit beslutet att vi inte ska kolla eftersom vi inte vill mäta bra och dåligt med försäljningssiffror. Vi gjorde det ett tag, men så vaknade vi upp och undrade vad vi höll på med. Vi har ju aldrig brytt oss om vad vi säljer förut. Det är ju inte vi. Då tog vi beslutet.

I Sverige är Christian Lindskog och hans kollegor fortfarande ganska okända. De kan gå runt ostörda på stan, och behöver inte svara i telefonen hela tiden. Men i USA är situationen en helt annan. Blindside drar tusenhövdad publik och ofta blir det spelningar varje kväll.

- Folk där borta kan våra låtar, de kommer till konserterna och sjunger ut sina hjärtan tillsammans. Många av våra fans går in väldigt djupt i texterna. Det blir som ett soundtrack till deras liv. Det är mycket sjunga med och springa upp på scenen och ta mikrofonen och sådant där.

Blindside är inte ensamma om att lyckas i USA. Andra svenskar, till exempel The Hives och Sahara Hotnights, turnerar flitigt på andra sidan havet. Men Christian Lindskog känner ingen direkt samhörighet med dem.

- Vi räknas inte riktigt in bland de andra svenska banden. Visst är det många som vet att vi är svenskar, men samtidigt känns det som att många tycker att vi är ett amerikanskt band. The Hives slog ju i Sverige först. Vi har byggt i USA från början.

Blindside for till USA redan när deras första skiva släpptes 1998. De reste runt, sov på golv och spelade på små klubbar med trettio personer i publiken. Men ganska snabbt började det röra på sig. 2002 skrev de på för ett större bolag, och sedan dess turnerar de på heltid. Men bara i USA. Christian Lindskog har ingen bra förklaring till varför Blindsides musik fortfarande inte lyckats slå i Sverige.

- Vi har nog aldrig försökt satsa allt vad vi orkar här hemma. Där dörrarna är öppna, dit har vi gått. Och så var det i USA, folk tog emot oss med öppna armar. Så har det inte varit i Sverige. Men jag har en känsla av att det kanske blir ändring på den saken. Vi känner att det börjar bli dags här hemma också. Och skulle vi slå igenom i Sverige slipper vi ju resa så mycket.

Men först väntar ännu en lång USA-turné, denna gång som förband åt amerikanska hårdrocksbandet Trapt. Sedan är ingenting planerat, men troligen blir det ännu fler konserter utomlands. Sverige får nog vänta på Blindside. Christian Lindskog vill helst erövra till nya kontinenter.

- Med "The Great Depression" tror jag att vi ska försöka komma till andra delar av världen. Jag skulle vilja åka till Australien och Nya Zeeland, mest för att det verkar så skönt där. Och Japan är nog också ett ställe vi skulle vilja dra till. (PM)

Mer läsning

Annons