Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Leana bytte juridik mot musik

Annons
När hon hälsar på hemma i Sverige heter hon Lena. I USA är hon gaydiscoikonen Leana Greene från midnattssolens land. Vid 37 års ålder har hon gjort sitt debutalbum, bland annat med hjälp av Eva Dahlgren.


Bara ett par veckor efter att singeln "Dance with a stranger" släpptes har den tagit ett par lovande kliv upp på Billboards dansmusiklista. Nu släpps singeln även i Sverige. Albumet "Faith in myseld" kommer först i augusti.

- Det är inte den låten jag själv skulle ha valt från albumet. "Dance with a stranger" är en klubblåt med skivans ytligaste text. Albumet består egentligen av mer seriös pop. Det var mina producenter, som också har skrivit låten, som ville ha den med som första singel.

- Men det kan vara bra att slå igenom med klubbmusik för att sedan gå över till pop. Dido breakade på det sättet, säger Leana Greene som är på besök i sitt gamla hemland.

Den blonda och blåögda sångerskan använder sin svenska bakgrund som en del av sin image. På hemsidan presenteras hon i drömska bilder som talar om midnattssol och nordiskt ljus. Trots att hon sjunger "Dance with a stranger" på engelska börjar hon låten med orden "dansa, dansa, älska mig, älska mig".

Hennes eget bolag Swedish Diva har finansierat projektet tillsammans med de erfarna producenterna Peter Rafelson och Pete Lorimer, som har jobbat med artister som Madonna, Sting och Sheryl Crow. Det hör till ovanligheterna att en 37-årig tvåbarnsmor kan starta en skivkarriär. Men Leana Greenes karriär är udda.

Hon reste till Los Angeles som 20-åring. Hon skulle bara hälsa på, men träffade en kille och stannade. I flera år försörjde hon sig i den juridiska världen. Hon startade bland annat ett bemanningsföretag för rättegångspersonal. Men för två år sedan sålde hon det för att få mer tid till artistkarriär och familj. Leana Greene är gift med en framgångsrik civilrättsadvokat och paret är också engagerat politiskt för demokraterna.

När hon sålde företaget hade hon ordnat egna shower i staden i ett par år. Med ett band och några dansare uppträdde hon med coverlåtar som har fått nya humoristiska texter.

- Det var bland det roligaste jag gjort i mitt liv. Jag upptäckte hur fantastiskt det var att jobba med något kreativt.

Showen började som en kul grej för de närmaste vännerna men har med åren blivit större. Men hennes nya skiva är något helt annat - med allvarligare texter.

- Flera av dem handlar om att våga, att hitta självförtroende. Jag tror det är en stor fråga för alla. Särskilt för artister handlar det mycket om att våga misslyckas och blotta sig själv.

En av låtarna på albumet "Natural born lover" är skriven av Eva Dahlgren. De träffades på det svenska konsulatet i Los Angeles.

- Hon är som en mentor för mig. Jag beundrar henne enormt. Hon är generös och uppmuntrande.

Hittills har Leana Greene gått hem bäst på Los Angeles gaydiscon. Nyligen sjöng hon för 3 000 personer på Avalon i Hollywood och en klubbturné med tolv spelningar är inplanerad. Om allt går enligt planerna uppträder hon också på Pridefestivalen i Stockholm i sommar.

Hon har inga förhoppningar om att bli en stor stjärna, men hoppas att skivan ska sälja tillräckligt för att hon ska kunna fortsätta. Går det inte lider hon inte brist på planer. Kanske ett bemanningsföretag i USA för den svenska musikbranschen?

- Sverige är så fullt av begåvade människor, inte bara artister utan även ljudtekniker, låtskrivare och producenter. Det skulle kunna finnas massor av arbete för dem i USA. Musikbranschen är så kul. På något sätt kommer jag att arbeta i den i framtiden. (PM)


Fakta Leana Greene:

Född: i Stockholm. Hennes föräldrar bor kvar i förorten Hägersten där hon växte upp.

Ålder: 37 år.

Bor: Los Angeles.

Familj: Maken Brown Greene och två barn, fem och två år gamla Med hjälp av en svensk barnflicka har hon sett till att barnen talar svenska och har koll på svensk kultur.

Intressen: Välgörenhetsinsamlingar, politiskt arbete, sitter i styrelsen för Svenska skolan i Los Angeles.

Aktuell: Men singeln "Dance with a stranger" som släpps i Sverige inom kort. Albumet "Faith in myself" kommer först i augusti.
Annons