Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges Radios romanpris till Lotta Lotass

Annons
Lotta Lotass får Sveriges Radios romanpris 2005 för sin roman "Tredje flykthastigheten". Den tillbakadragna författaren var själv på plats i Radiohuset på fredagen för att ta emot priset på 30 000 kronor.


- Det är jätteroligt att få ett sådant här pris. Det stöd jag känner är oerhört viktigt för mig som författare. Jag vet inte vad det hade blivit av mig om jag inte känt det. Dessutom är ju pengarna viktiga. Med de här 30 000 jag får nu köper jag mig tid att skriva vidare, säger Lotta Lotass.

I en vecka har en jury med sju litteraturintresserade lyssnare diskuterat sig fram till en vinnare. De sex nominerade författarna har haft möjlighet vara på plats i Kulturnytts studio för att lyssna på hur juryn resonerade sig fram till en vinnare. Men Lotta Lotass har inte velat vara med. Det var för nervöst för den skygga författaren.

- Det är tillräckligt nervöst att vara här nu under prisutdelningen. Men det är ett nödvändigt ont. Jag har svårt för alla framträdanden. Det är någon form av scenskräck.

I finalomgången slog Lotass ut författarna Daniel Sjölin och Sara Stridsberg, men även Kjell Espmark, Per Hagman och Ellen Mattson var nominerade. Hon har fått löfte om att få med sig inspelningarna av veckans diskussioner.

- När jag kommer hem ska jag i lugn och ro lyssna. Det ska bli jätteintressant.

I motiveringen skriver juryn att "hon skrivit en rymdmässa som levandegör människans längtan att tänja det omöjligas gräns, försätter läsaren i tyngdlöshet och på ett suggestivt sätt gör facktermer till poesi."

I "Tredje flykthastigheten" beskriver Lotta Lotass med ett personligt och rytmiskt språk den ryska rymdforskningen på 50-talet och de första kosmonauternas öden. Boken bygger på intensiva och detaljerade efterforskningar i ett ämne som fascinerat henne ända sedan hon var barn.

- Det började när jag som femåring såg den första månlandningen på tv. Jag skriver alltid om ämnen jag är intresserad av. Inför varje roman läser jag in mig på ämnet.

Hennes fyra utgivna böcker har antingen handlat om flygning och rymdforskning eller om byn i västra Dalarna, där Lotta Lotass själv växte upp. Nästa roman "Skymning: gryning", som kommer i höst, blir den tredje delen i trilogin som inleddes med hennes debut "Kallkällan".

Lotta Lotass har redan ytterligare en bok klar, men släpps först 2006. I den är temat seriemördare. Än en gång ligger noggranna studier bakom boken som har titeln "Min röst ska nu komma från en annan plats i rummet".

- Jag blev intresserad av hur seriemördare fungerar, förklarar hon ämnesvalet.

Just nu skriver Lotta Lotass en pjäs åt Teater Bhopa. Den handlar om två bröder som stänger in sig i sin lägenhet i New York. De hittas till slut döda i drivor av sopor. Liksom mycket av det Lotta Lotass gör bygger även den på en verklig händelse. (PM)

Mer läsning

Annons