Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT gör film av Staffan Göthes "En uppstoppad hund"

Annons
Staffan Göthes tragikomiska pjäs "En uppstoppad hund" har spelats flitigt sedan uruppförandet 1986. Nu blir den tv-film med Jonas Karlsson i en av huvudrollerna. För regissören Kristina Humle är det en dröm som går i uppfyllelse.


- Jag var och såg pjäsen 1998 och blev väldigt berörd. Det är sällan man stöter på något som är så väldigt bra. Det känns som en önskedröm att få fullfölja det som var min tanke redan då, att göra film av den här fantastiska texten, säger hon.

Att förvandla en pjäs till en tv-film är något helt nytt för Hemse, mest känd som regissören bakom ungdomsfilmen "Krama mig" som gick på bio tidigare i år.

"En uppstoppad hund" utspelar sig i Norrbotten och följer familjerna Cervieng och Ljung, nattbiträdet på övervåningen och den inneboende adjunkten herr Lampa (Jonas Karlsson) från sent 50-tal till tidigt 80-tal. Samhället står inför en stor förändring och detsamma gäller huvudpersonernas liv. Människorna längtar och älskar, men på andra sidan vägen står dårhuset som ett mörkt hot för dem som inte lyckas kontrollera sina känslor.

Under bearbetningen av Staffan Göthes originaltext - som hela tiden balanserar mellan komiskt och tragiskt - har regissören Kristina Humle försökt hamna någonstans mitt emellan film och teater.

- Man kan inte göra det så skruvat och teatralt att man mister den starka vardagskänslan som finns i historien. Huvudpersonerna måste få vara vanliga människor. Men om man strävar för mycket efter realism så dödar man mycket i historien som måste vara skruvat. Man måste kunna bejaka det teatrala och lekfulla i texten.

Det är mycket som läggs till och dras ifrån när Göthes pjäs omvandlas till tv-film. Scenografin är förstås helt ny och vissa saker måste helt enkelt ändras för att passa på tv-skärmen. Kristina Humle tror att hennes egen version av pjäsen kan tillföra något som teaterbesökarna ännu inte har fått se.

- Det är många saker som vi har tillfört som inte finns i teaterpjäsen. Bara det att man ställer en kamera inne i den här världen gör ju att det blir en annan närvaro, en närvaro som du aldrig kommer åt på scenen. Vi kommer ju rent bokstavligt att komma närmare berättelsen. (PM)


Fakta/

Inspelningen av "En uppstoppad hund" inleds den 12 september och avslutas i november. Pjäsen visas i SVT någon gång under nästa år.

Mer läsning

Annons