Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT-profiler tar plats i morgonsoffan

Annons
De vikarier som parvis ska ta över tv-soffan när programledarna i "Gomorron Sverige" tar semester är idel kända tv-profiler. Den hårdföre reporten Janne Josefsson får till exempel chans att träna upp sin mysfaktor tillsamman med charmiga Stina Lundberg.


Först ut i SVT, veckan efter midsommar, är Sverker Olofsson från "Plus" och "Antikrundans" Anne Lundberg. Det blir faktiskt första gången under Sverker Olofssons alla år i rutan som han sitter ner och gör sitt jobb i en studio.

- Det har varit en grej från min sida. Jag tror att man gör vassare intervjuer om man står - jag har en massa tankar kring det där men de ska jag inte driva här. Nu ska jag sitta ner och försöka vara trevlig.

Anne Lundberg jobbade ett år på "Plus" direkt efter journalisthögskolan med Sverker Olofsson som chef. Men någon särskild konsumentvinkel vill hon inte ha på deras gemensamma morgonprogram.

- Jag hoppas verkligen att det ska hända viktiga saker. Det är det som ger nerv och som är styrkan med programformen. Tre timmars direktsändning gör att man varje morgon kan vara först när det händer saker, säger Anne Lundberg.

Och Sverker Olofsson vill förtydliga vad det här med konsumentfrågor och journalistik egentligen innebär.

- Konsument, det är grunden för all sorts samhällsjournalistik. Det handlar om människors väl och ve, därför är "Gomorron Sverige" ett konsumentprogram.

Janne Josefsson gjorde säsongens sista inslag för "Uppdrag granskning" och var inte på plats när SVT presenterade sina sommarvärdar.

- Det blir väl jag som får stå för mysfaktorn, jag har faktiskt svårt att se Janne Josefsson sitta still i en soffa i tre timmar, säger Stina Lundberg med ett förväntansfullt skratt.

De har aldrig jobbat tillsammans tidigare men Stina Lundberg tror att de med sina olika personligheter och olika sätt att jobba journalistiskt ska bli en spännande konstellation. Själv hoppas hon att deras vecka, med start den 4 juli, nyhetsmässigt ska bli lugn.

- Trots att jag jobbade på "Ekot" innan jag började på tv har jag aldrig varit någon nyhetsjournalist. Jag saknar den där genen som gör att man går i gång när det händer stora saker, säger hon.

Om gästerna i tv-soffan ska tvingas hoppa framför kameran, på samma sätt som intervjuoffren i hennes egna program, har Stina Lundberg inte bestämt än. Helt klart är att hon själv återkommer med en programserie i SVT i höst, vad det blir vill hon ännu inte avslöja.

De övriga programledarparen under de ordinarie programvärdarnas femveckorssemester är Kattis Ahlström som senast ledde programmet "TV-huset" och Kristofer Lundström från "Kobra". De avlöses av Elisif Elvinsdotter från "Uppdrag granskning" och Kalle Brunelius som bland annat har gjort "Kent Agent" och "Känsligt läge". Sista veckan i juli är det före detta nyhetsankaret Ingela Agardh och "Bokbussens" John Chrispinsson som regerar i soffan.

- Vi har velat samla SVT:s profiler och göra ett så brett program som möjligt. "Gomorron Sverige" ska vara som en bra morgontidning med politik, ledare och kommentarer men också ha inslag om trädgård, matlagning och annat, säger programchefen Ewa Lundin. (PM)

Mer läsning

Annons