Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT söker stjärnpolitiker i ny dokusåpa

Annons
Sveriges Television ger sig in i jakten på framtidens politiker. I dokusåpan "Toppkandidaterna" ska tittarna rösta fram den skickligaste opinionsbildaren.


Medan de etablerade partierna söker med ljus och lykta efter en ny generation politiker tycks dagens tv-tittare vara mer engagerade i att rösta i dokusåpor. Tillsammans med produktionsbolaget Meter spinner Sveriges Television vidare på den trenden.

- Det finns massor med samhällsengagerade ungdomar som letar efter ett sätt att få ut sin övertygelse. Vi vill knyta an till det engagemanget i en form som samtidigt känns spännande, säger Hasse Karlsson som är projektledare på Sveriges Television.

Naturrättsaktivister och nykterister, försvarsivrare och biltullsförespråkare, nyfrälsta och maktgalna - alla kan de söka in till den nya dokusåpan "Toppkandidaterna" som Sveriges Television sänder i början av nästa år. Men socialdemokrater och folkpartister kan glömma att få in sina påläggskalvar. Är man engagerad i något politiskt parti är man automatiskt diskvalificerad.

Sex kandidater som är mellan 18 och 25 år ska driva sin egen valkampanj i rutan i tolv program. Efter samma mönster som i dokusåporna "Top Model", "FC Z" och "Fame Factory" övas deltagarna under resans gång. I det här fallet på att bli allt bättre opinionsbildare. I programmen, som sänds två gånger i veckan, skickas kandidaterna ut på debatter och valturnéer runt om i landet, intervjuas i morgonsoffor, hårdtränas till att bli övertygande talare och så vidare. Det avslutande programmet sänds direkt. Där får tittarna rösta fram den vinnande kandidaten.

Programmet är rena drömscenariot för varje intresseorganisation och folkrörelse som lyckas få in en övertygad kandidat i programmet för att tala för deras sak. Genom noggranna uttagningar och research hoppas Sveriges Televsion kunna undvika att få in alltför obehagliga åsikter - eller alltför uttalade partipolitiska åsikter. Alla kandidaterna måste ha en demokratisk grundsyn.

Hur kommer ni undan kraven på saklighet och opartiskhet som Sveriges Television har på sig?

- Vi kommer att se till att det finns en balans etniskt, geografiskt och könsmässigt. Sedan får ju individerna själva stå för sina åsikter, säger Hans Karlsson.

Men om exempelvis Svenska kyrkan får in en tävlande, kommer inte andra kyrkor att känna sig orättvist behandlade?

- Vi kan skapa en balans genom vad vi utsätter de här personerna för. Precis som politiker i verkligheten kommer de här personerna att tvingas möta sina meningsmotståndare.

Det blir en intensiv uttagningsprocess. Intresserade deltagare får sända in en kassett där de presenterar sig själva. Den slutliga uttagningen görs av en jury på ungefär samma sätt som i TV4:s "Idol" och det första programmet kommer att handla om uttagningen. Sveriges Television räknar med att åtminstone en av landets tongivande politiska journalister ska sitta med i juryn.

Valet görs utifrån hur skicklig personen är på att föra fram budskapet, men det gäller att också ha en karaktär som passar i en dokusåpa.

- Vi trycker på att detta är en tävling i att driva opinion, inte bara en tävling i att kunna exponera sig själv. För att vinna måste man vara trovärdig, engagerad och alltmer kunnig. Men naturligtvis är det här som med all politisk verksamhet att personligheten spelar stor roll, säger Hasse Karlsson. (PM)

Mer läsning

Annons