Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Swing och sweet med skicklig fiddler

Annons
Jazzklubben: Hasse Kahns Kvartett
Betyg: 4
Joe Venuti, Stephane Grappelli, Stuff Smith, Ray Nance, Svend Asmussen, Jean Luc Ponty är några namn som enligt de historiska böckerna skapat fioljazzskolan. Färgstarka profiler med personliga uttrycksformer. Bland inhemska profiler kan nämnas Emil Iwring, Kurt Kimsjö, Gunnar Lidberg, Stig Emanuelsson och gårdagskvällens Måndagsjazzgäst, Hasse Kahn. Tillsammans med det eminenta kompet med Nisse Engström piano, Per NIlsson bas och Uffe Flink trummor bjöds vi på härlig swing och sweet med materialet hämtat dels ur den amerikanska sångskatten som egen fatabur.
82-årigt unge Hasse hade en gyllene period från 1941 och framåt då Nalen var den fasta punkten för han och orkestern. På 60-talet spelade han med en trio där Reinhold Svensson var pianist. På gamla anrika Knaust kunde engagemangen vara halvårslånga. Efter ett antal inaktiva år som musikant kom han 1985 tillbaka storstilat med sin första LP, \"Royal Export\", finns numera återutgiven på cd.
Hasse är en underbar fiddler som på ett förtjänstfullt sätt mixat ihop Asmussens sirliga elegans med sluggern Stuff Smiths gåpåaranda och skapat sig ett eget tonspråk. En fiol i fle händer kan låta förskräcklig men i Hasses vård blir det en ren njutning.
Nisse Engström visade upp ett gediget pianospel. Han gav oss en modern variant på Teddy Wilson med lite stänk av Art Tatum och Erroll Garner. Lyhört och svängigt. Även plus i kanten för Nilsson-Flinks fina arbete med att hålla den rytmiska pulsen på högsta nivå. Trenden med högklassig jazz håller i sig.

Mer läsning

Annons