Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syndens stad golvar Cannes

Sin City är en av Cannesfestivalens mest omsusade filmer. Byggd på ett serietidningsmanus, oerhört våldsam och estetiskt driven.
Redan nu är en uppföljare på gång, även den baserad på Frank Millers serie.

Annons
Sin City bygger på tre av albumen, tre separata historier med vissa gemensamma element. Alla män i filmen är tuffa, kedjerökande, våldsbenägna hårdingar, medan alla kvinnor är sexiga, halvnakna, våldsbenägna strippor och fnask.
Vi hade faktiskt inga problem med den amerikanska filmcensuren, säger Robert Rodriguez. Filmen är så pass stiliserad, den är inte realistisk. Man insåg att Sin City handlar om mörkret, inte bara det faktum att filmens utseende är mörkt, utan även mörkret inom figurerna.
Just skildringen av kvinnorna har väckt en del starka reaktioner i USA, där filmen redan haft premiär.
Tja, vad ska jag säga, suckar Frank Miller. Jag är en kille! När jag satte mig ner för att skapa Sin City, bestämde jag att männen ska vara tuffa, kvinnorna sexiga och bilarna snygga. Helt enkelt därför att det är roligare att rita sådana saker.
I Sin City är kvinnorna lika starka och mäktiga som männen, kommenterar Robert Rodriguez.
Brittany Murphy, som spelar Shellie, ger sin syn på saken:
Det är kvinnorna som styr staden, säger hon. Sin City kontrolleras av kvinnor med världens äldsta yrke. Maktförhållandet är omkastat. I filmen är det männen som har inre monologer och grubblar och funderar, medan kvinnorna har männen i sina händer och ibland dödar dem.
Sin City är inspelad i Robert Rodriguez egen studio i Austin i Texas, och den är gjord på ett helt nytt sätt - i stort sett allting utom skådespelarna är datoranimerat. Skådespelarna agerade framför så kallade green screens, och alla miljöer, bilar och annat lades in senare.
Men det här är ingen specialeffektsfilm, säger Frank Miller. Vi använde skådespelarna som duken vi målade på.
Och vi använde seriealbumen som referenser, tillägger Jessica Alba, som spelar strippan Nancy. Vi tittade på Franks bilder och förstod hur det skulle se ut när miljöerna lagts in.
Franks serier är fantastiska, välregisserade, välklippta ofilmade filmer, säger Robert Rodriguez. Vi i det närmaste kopierade Franks scener i serierna.
Sin City är producerad av Dimension, en avdelning inom Miramax, och Miramax gav Rodriguez fria händer att göra vad han ville, efter att de hade sett en liten testscen. Harvey Weinstein tänkte i två sekunder innan han gav Rodriguez klartecken.
Dimension är ett independentbolag, säger Rodriguez. Vi hade knappast kunnat göra filmen för något annat bolag. Andra hade tyckt att det hela var för konstigt och klagat på att filmen skulle vara i svartvitt. Hos Dimension fick vi göra precis vad vi ville, hur vi ville, så vi lekte och experimenterade hela tiden.
Ganska nyligen gick Miramax i graven, åtminstone den version av Miramax vi har vant oss vid. Men bolaget kommer att återuppstå i en annan form, något som Robert Rodriguez och hans polare Quentin Tarantino ser fram emot. Även Tarantino är involverad i Sin City. I förtexterna kan man läsa "Special guest director: Quentin Tarantino". Detta innebär att han regisserade en scen, i vilken Clive Owen och Benicio Del Toro sitter i en bil.
Man brukar säga att två hjärtan slår bättre än ett, säger Benicio Del Toro. Och då måste det väl vara så att tre hjärtan slår bättre än två.
Robert var den kreative under inspelningen, säger Clive Owen, han satte tonen. Quentin kom in som ytterligare en frisk fläkt.
Vad följer efter Sin Citys framgångar?
Jag försöker hela tiden göra andra serier än Sin City, säger Frank Miller. Jag behöver komma ifrån Sin City mellan varven och tänka på annat.
Men en uppföljare till Sin City är redan på gång.
Vi har inte börjat skriva manus än, men nästa gång ska vi utgå från albumet A dame to kill for, säger Robert Rodriguez.
I Sverige börjar blodbadet den 1 juli. (PM)

Carla Gugino som Lucille och Mickey Rourke som Marv.
Foto: Miramax

Bruce Willis spelar snuten Hartigan, och Jessica Alba är strippan Nancy.
Foto: Miramax

Samma scen, ur Frank Millers bok Sin City - That yellow bastard.

Jessica Alba spelar strippan Nancy.
Foto: Miramax

Clive Owen som Dwight och Benicio Del Toro som Jackie-Boy, i scenen som Quentin Tarantino regisserade.
Foto: Miramax

Regissören Robert Rodriguez med skådespelarna Mickey Rourke och Benicio Del Toro.
Foto: Eric Gaillard/Reuters

Mer läsning

Annons