Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Syntare från Sundsvall satsar stort

/
  • – Pop och rock som görs i dag är ofta retrogrejer. Men synten utvecklas fortfarande, säger Anders Hagström.Han och flickvännen Yasmine Uhlin gör elektronisk musik ihop i bandet Ashbury Heights. Ikväll gör de livedebut på Club Kajal på Red rock.

Det skickade ut en demo på chans till ett trettiotal skivbolag. Två dagar senare hade de kontrakt – med en av Europas största utgivare av elektronisk musik.
Det nystartade syntbandet Ashbury Heights från Sundsvall har flax.

Annons
Ashbury Heights består av Sundsvallsborna Yasmine Uhlin, 18, och Anders Hagström, 24. Anders Hagström har hållit på med musik på heltid sedan han tog studenten.
Jag började med att göra elektronisk musik. Sen startade jag rockbandet Agent Apelsin. Då det lades ner förra året tänkte jag på allvar sluta med musiken, klippa mig och skaffa mig ett jobb, säger han.
Men när Anders Hagström började dejta Yasmine Uhlin fick han en idé.
Jag ville göra syntmusik igen, och jag frågade Yasmine om hon ville vara med i projektet, säger han.
Det var i november i fjol som de tu då nykära slog sina svarthåriga huvuden ihop och spelade in Ashbury Heights första låtar. De skapar musiken tillsammans och sjunger båda två. Responsen av de bekanta som fick lyssna var positiv.
Så vi gjorde en riktigt bra demo, kollade upp intressanta skivbolag på Internet och skickade iväg demon till 32 bolag, säger Yasmine Uhlin.
Det var i början av februari. Två dagar efter utskicket svarade den tyska skivetiketten Out Of Line Records. De ville skriva kontrakt med Ashbury Heights.
Det är så kul eftersom de är så stora! Flera av banden vi själva lyssnar på ges ut av Out Of Line. Tänk att vi hör till samma skivbolag, säger Yasmine Uhlin.
Nu är det fullt ös som gäller för bandet. En singel ska släppas till sommaren, då ska de även spela på en stor syntfestival i Tyskland. Men den första livespelningen ska ske på hemmaplan, på Club Kajal ikväll.
Jag har aldrig sjungit på scen förut så det ska bli nervöst! Det känns bra att börja här i lilla Sundsvall, säger Yasmine Uhlin.
Fler uppträdanden är inbokade i södra Sverige till hösten och nästa år ska ett album ges ut i Europa. Förhoppningen är att de i slutändan ska kunna leva på musiken.
Jag har velat ha skivkontrakt sedan jag gick i gymnasiet. Nu känns det som att jag är i mål, efter alla år! säger Anders.
Men än i dag är det kämpigt att få ekonomin att gå ihop.
Vi vill flytta ihop och flytta ner till södra Sverige, där klubblivet är mycket bättre. Men vi vet inte om vi har råd. Jag kanske ska börja på folkhögskola i Göteborg till hösten, då kan det bli av, säger Yasmine Uhlin.
Egentligen är det fantastiskt att vi alls lyckats nå ut med vår musik härifrån. Allt händer söder om Stockholm, menar Anders Hagström.
Inte ens i södra Sverige är den elektroniska musiken särskilt stor, i jämförelse med i övriga Europa.
Vi kan säkert bli stora i till exempel Tyskland, men jag tror inte att vi kommer att bli igenkända här i Sverige. Sverige är inget bra syntland, säger Anders Hagström.
Men han låter sig inte nedslås. Det viktiga är att få hålla på med musiken han älskar. Och Ashbury Heights kommer att finnas kvar för evigt, det tror båda bandmedlemmarna.
Vi kommer att spela ihop även om det tar slut mellan oss. Eurythmics var ett par, men de blev stora först när de gjorde slut, säger Anders.
Men vi kommer ju aldrig att göra slut! säger Yasmine Uhlin.

Mer läsning

Annons