Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Synthens fader Robert Moog död

Annons
Robert Moog, mannen bakom den analoga synthesizern som bär hans namn, är död. Han avled på söndagen i sitt hem i Ashville i North Carolina till följd av en hjärntumör. Robert Moog blev 71 år.


Robert Moog var ingalunda först med att framställa syntetiskt ljud. Men när hans behändiga instrument med tangentbord kom ut på marknaden 1964 tog det syntetiska ljudet i ett slag steget ut från experimenterande i laboratorier in på popscenen. Grupper som Beatles, Doors och Beach Boys skaffade sig omedelbart moog synthesizers och började skapa nya sound.

"Jag förstod inte vad sjutton jag hade skapat. Jag gjorde synthen som en kul grej och plötsligt var det fullt av band som hörde av sig och ville köpa mina instrument", sade Robert Moog långt senare i en intervju.

Särskilt rik blev Moog aldrig på sin uppfinning. Stora elektronikföretag utvecklade snabbt sina egna synthar och övergick senare till digital teknik.

Ett fåtal musiker och band som Brian Eno, Frank Zappa, Cure och Fat Boy Slim uppskattade och höll länge fast vid det speciella, analoga moogsoundet.

I maj 2001 kom Robert Moog till Stockholm för att ta emot Polarpriset för sina pionjärinsatser. (PM)

Mer läsning

Annons