Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta inte ut segern i förskott Sverige"

/

Det är dags för la grande finale i årets upplaga av Eurovision Song Contest.
Och om de två semifinalerna delvis var rena sömpillren kommer finalen, likt Conchita Wurst gjorde förra året, resa sig som fågel Fenix.

Annons

För första gången på väldigt länge skickar nämligen de redan finalklara länderna högkvalitativa bidrag.

Ganska ovanligt för övrigt: Endast Sverige och Norge gick vidare av de nordiska länderna.

Nog för att jag gärna hade sett Finland i finalen men Danmark och Island höll helt enkelt inte riktigt klassen.

Totalt tippade jag rätt på 15/20 bidrag som gick vidare till finalen, godkänt men inte så mycket mer. Det var i ärlighetens namn ett rätt svårtippat år.

I finalen får, för första gången någonsin, det fullkomligen Eurovision-älskande Australien ställa upp i tävlingen – och de debuterar med en riktig käftsmäll.

Guy Sebastian har i låten Tonight Again en härlig refräng som sätter sig direkt, och en god närvaro på scenen.

Österrike bjuder på 70-talsinspirerad rock av det lättare slaget som kanske är lite anonym i sin ton men fortfarande ett gott hantverk.

Lisa Angell från Frankrike ställer upp med en av tävlingens mest stämningsfyllda och skarpaste ballader med en härligt intensiv sista minut som verkligen lyfter.

Ann Sophie kom egentligen tvåa i de tyska uttagningarna, men då ettan Andreas Kümmert i livesändning tackade nej till segern, fick hon chansen i stället.

Hon har en ganska speciell röst och det är rätt befriande att inte höra ett konstant vibrato, samtidigt som låten innehåller en god portion musikalitet.

Italiens tre hunkar i Il Volo är väletablerade artister som med den publikfriande titeln Grande Amore verkligen spelar an på känslolyran, i sin grandiosa operainspirerande och dramatiska ballad. Det här är grabbar som kan sjunga och det visar de verkligen upp, och oj vad svårt det är att värja sig från det vackra italienska språket.

Spanska Edurne står för kvällens överlägset mäktigaste ballad och om hon klarar av de lika höga som svåra tonerna så tror jag att vi kan få se den bästa spanska placeringen på mycket länge.

Det är egentligen bara Storbritannien som faller lite ur spår, även om Electro Velvets 20-talsinspirerande storbandsdänga Still In Love With You lär tilltala vissa.

Det kommer att krävas en fläckfri insats av Måns Zelmerlöf i kombination med en god portion tur (att han får in poäng från alla länder, och att i de länder där han väger mellan två poäng får den högre poängen) för att han ska vinna.

Men Sveriges chanser är goda – mycket goda till och med.

Det som främst talar emot en seger är att det är lite "typiskt" svenskt att skicka ett så stilistiskt klockrent bidrag.

Det må låta dumt – men vi har en tendens att vara väldigt kliniska i våra bidrag i tävlingen.

Så här tror jag att tävlingen slutar: 1) Sverige, 2) Ryssland, 3) Australien, 4), Italien, 5) Estland

Mer läsning

Annons