Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack för den lektionen, Slottenäs

/

Annons
Tonhallen: In the Glenn Miller Mood
Jan Slottenäs Orkester

Det är underbart med musik man alltid känner sig ung till.
Jag tror det är den känslan som gör att Jan Slottenäs storband drar fullt hus runt om i landet på sina turnéer. Millerklangen framkallar massor av minnen och 40-talsmystik och den medelålders publiken missar aldrig chansen att höra toner från förr. Paradoxalt nog är väl det också det enda man kan vara lite kritisk över.
Trots att jag så smått tycker mig börja skönja ett ökande intresse för 30-40-talsmusiken, så märks det ännu inte i publiken. De redan frälsta sviker inte, men musiken finner inte längre så många nya anhängare. Det finns tyvärr ingen ny publik eftersom den yngre generationen inte bryr sig (åtminstone inte i Sundsvall) och det är trist för är man allmänt musikintresserad finns det mycket spännande att upptäcka i Glenn Miller-klangerna.
Jan Slottenäs drar i alla fall sitt strå till stacken. I bandets tappning blir ett av jazzhistoriens mest mytomspunna sound nära nog autentiskt. Inte nog med det. I ett avsnitt i konserten dissekeras Millersoundet bit för bit och bandet visar hur den unika klangen kom till. Pedagogiskt och skickligt gjort. Detta i kombination med originalarrangemangen gör musiken trovärdig. Det måste ha varit så här det lät i ballrooms och på konserter på Millers tid. Närmare går nog inte att komma.
Jan Slottenäs lotsar oss genom konserten. Han berättade poänger och fakta kring låtarna och ger därmed ytterligare en dimension till kvällen. Kalla det gärna aftonen för ett musikaliskt söndagsseminarium. Jag tror till och med att de mest insatta Millerentusiasterna i publiken hade glädje av det och tog lärdom av det snacket. Lite synd bara att kapellmästare Slottenäs känns så anonym och manusbunden när han är i presentations- och berättartagen. Vid det här laget borde han kunna det mesta utantill. Tur att killarna i bandet lättade upp stämningen med lite roliga infall och kommentarer.
Givetvis radar bandet upp det ena paradnumret efter det andra. Det är bara att lugnt vänta, alla får sin favorit-Miller spelad denna söndagkväll i Tonhallen , In the mood, Moonlight Serenade, Indian Summer, Elmers Tune, Serenade in blue eller vilken favoritlåt man nu har. Snacka om levande jukebox!
Sångkvartetten The Infourmation är lysande med perfekt och tidsenlig färgklang liksom Jens Berggren och Linda Leje, som croners. Allt drivet med perfektionism men ändå med en spontan underton och trevlig känsla. Jag bugar och tackar för en trevlig musikupplevelse tillsammans med Jan Slottenäs Storband och lär nog bänka mig till julkonserten den 8 december.

Per-Roger Carlsson

Mer läsning

Annons