Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takida om nya albumet, kritikerna och pubertetstiden: "Just nu är vi harmoniska"

I en exklusiv intervju berättar Ångebandet Takida om om drömmarna om utlandet, beslutet att byta management och nya skivan. Men även om hur det fungerar att hålla ihop som band i så många år. "Jag tror och hoppas att vi har gått igenom den värsta pubertetstiden", säger sångaren Robert Pettersson.

Annons

Dokument: Takida – från garageband till ett av Sveriges största rockband (premium)

Från vänster: Robert Pettersson, sång, Kristoffer Söderström, trummor, Mattias Larsson, gitarr, Tomas Wallin, gitarr.

"Fortfarande gör Takida mest musik att mikra mat till."

Orden kommer från en recension av Takidas ny album "A perfect world" i tidningen Expressen. Recensionen skrevs 22 april, samma dag som albumet släpptes.

De fyra killarna från Ånge är i Örnsköldsvik för att göra en spelning på evenemanget sjunde i sjunde (7 juli). Robert Pettersson (sång), Kristoffer Söderström (trummor), Mattias Larsson (gitarr) och Tomas Wallin (gitarr) står uppradade mot en grå bunker i Örnsköldsviks hamn i ett desperat försök att söka skydd från den ovanligt hårda vinden.

Hur har det nya albumet mottagits?

– Albumet har mottagits jävligt bra. Det gick upp högt på listorna men det finns ju alltid kritiker, säger gitarristen Mattias Larsson i rockbandet Takida.

– Alla tycker att det är bra, fyller sångaren Robert Pettersson i.

– Alla tycker att det är bra ... förutom några, instämmer Mattias Larsson efter en sekund.

Flera som har jobbat med Takidas nya album vittnar om ett nytt och poppigare sound vilket har fått fansen att bli oroliga.

Bildspel: Takida spelar i Strandparken – se alla bilder från konserten här

Sjunde i Sjunde-konserten i Strandparken 2016. Nästan 8500 personer kom till spelningen.

Vilka är Takida nuförtiden?

Många som har sagt det (att albumet är poppigare reds. anm.) och det ligger väl en poäng i det. Men lyssnar du på helheten på skivan så är det väldigt mycket Takida. Det är det gamla och det nya. Vi gör det vi tycker känns bra för tillfället, säger Robert Pettersson.

Läs också: Möjligt rekord på Sjunde i Sjunde – Takida: "Galet kul att vara här"

Rockbandet från Ånge bildades 1999 och fick sitt stora genombrott 2007 med andra albumet "Bury the Lies" där singeln" Curly Sue" gick rätt upp på topplistorna och bandet har sedan dess släppt ytterligare fem album. Målet med "A perfect world" är att slå internationellt.

Hur kommer det sig att den uttalade internationella satsningen kommer först nu, efter 17 år?

– Vi har alltid pratat om utlandet men det har inte gått våran väg riktigt. Vi har åkt på lite nitar och träffat oseriöst folk som har lovat mycket, säger Robert Pettersson.

Det är också en av anledningarna till att bandet har bytt till ett amerikansk management.

– Jo, det var lite tanken bakom valet av management. Det finns duktiga management i Sverige också men de tenderar att vara lite begränsade till just det egna territoriet. Det managementet som vi jobbar med nu har ett större arbetsområde. De är verksamma över hela planeten, säger gitarristen Mattias Larsson.

Var bytet odramatiskt?

– Ja, vi kände att det var dags att lämna över pinnen till några som hade lite bättre koll på den utländska marknaden helt enkelt. Takida är ju inget stort internationellt band utan vi väntar fortfarande på den här utmaningen och att kunna utvecklas. Vi vill göra något nytt, inte bjuda publiken på det vi gjorde igår, säger Robert Pettersson.

Sångaren Robert Pettersson är även med i bandet Stiftelsen.

I intervjuer har det skrivits om att Takida satsar på USA och mångas uppfattning efter bytet till ett amerikanskt management är just att det finns en sådan satsning. Men Takida själv hävdar att USA inte är målet, utan att målet snarare är att slå på bred front internationellt.

– Det här med USA har blivit en grej. Jag vet inte varför man snöar in sig just på USA bara för att vi har ett amerikanskt management. Får vi spela och turnera utanför norden, som vi har gjort så länge så ser vi ju det som ett framsteg som vi är nöjda med. USA är en bonus i så fall, det är sjukt jädra svårt. Det finns fler band som nästan låter som oss där än här, säger Robert Pettersson.

Så USA är inte det slutgiltiga målet?

– Nej, det skulle ju vara skitkul, men inte det slutgiltiga målet. Det är som Robert säger, målet är att internationellt bredda oss, säger Kristoffer Söderström.

Det finns många historier om rockband där det har skurit sig mellan medlemmar och interna bråk som har slitit sönder bandet. Vissa pratar inte med varandra alls trots att det har gått flera decennier.

Ni har spelat tillsammans nu i många år. Hur håller ni sams?

– Det gör vi inte, säger Tomas Wallin.

Killarna skrattar. Robert Pettersson tänker en stund.

– Jag tror och hoppas att vi har gått igenom den värsta pubertetstiden. Just nu är vi harmoniska. Jag vet inte om det är för att vi har blivit äldre och visare eller om vi bara är jävligt trötta på att bråka. Vi har lärt oss att lägga energi på rätt saker men man måste ha diskussioner ibland och det är nog därför vi funkar så bra ihop, säger han.

Kristoffer Söderström fortsätter:

– Det är viktigt att man faktiskt bråkar och säger vad man tycker.

Spelningen i Örnsköldsvik på kvällen den 7:e juli lockade nästan 8500 personer vilket är rekord för evenemanget. Det är bara ett exempel. 29 april 2016, en vecka efter att "A perfect world" släpptes återfanns det nya albumet på första plats på Sverigetopplistan. Före Beyoncés "Lemonade" och före Justin Biebers "Purpose". Det är ett annat exempel. Det är alltså svårt att argumentera emot Mattias Larsson när han säger:

– Alla gillar albumet ... förutom några.

Mattias Larsson, Robert Pettersson och Tomas Wallin ville inför spelningen inte berätta ifall de skulle spela bandets kanske mest kända hit

Mer läsning

Annons