Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Takida skivdebuterar – och firar i Sundsvall

/
  • De har kallats fenomen och lockat 1 000-tals fans till spelningar runtom i landet. Nu släpper Ångebandet Takida sitt debutalbum och satsar på releaseparty i Sundsvall nästa vecka. Och redan på söndag spelar bandet unplugged i Ikanohuset.
  • I dag lämnar Ångebandet Takida demostadiet på allvar. Men medlemmarna verkar tämligen lugna inför släppet av debutskivan Make you breathe:– Vi har ju fått bra respons och mycket förhandsbokningar. Det här känns mer otåligt än nervöst, säger sångaren Robert Pettersson.

De har skapat tumult på spelningarna och sålt 1 000-tals skivor – allt på egen hand. I dag släpper Ångebandet Takida sin skivbolagsdebut och tar klivet in i branschen på allvar.

Annons
Hårt rockande Takida är på väg hem från ännu en lyckad spelning. De har just varit i Linköping och med sig hem har de ännu en imponerande merit. Utan att ens ha hunnit släppa sitt första riktiga album är publiken redan större än för de flesta etablerade svenska band.
 De tog in 1 200 personer och sedan kunde de inte få in fler. Jag förstår inte, det är första gången vi är där. Det var en av de bättre spelningarna vi har gjort, säger sångaren Robert Pettersson när bandet mellanlandar i Sundsvall.
Hittills har de byggt upp allt på egen hand. Via hemsidan, via nedladdning och genom spelningar och hårt arbete. I dag tar de nästa steg i karriären när Takidas debutalbum Make you breathe når butikerna.
Skivan är inspelad i Sidelake i Sundsvall. Och för första gången har Ångebandet fått ordentlig hjälp med produktionen. Med producentmeriter som sträcker sig till jättar som Carola och Tomas Ledin  och som bandets skivbolagschef har Ninetone Records Patrik Frisk suttit vid rattarna. Hans mål har varit att låta Takida behålla musiken, men ge bandet en tyngre ljudbild.
 Vi trodde att han skulle mesa till allt eftersom han gjort mycket pop. Men allt har blivit skitigare och tuffare. Han har verkligen sett till att behålla vår grej, säger gitarristen Mattias Larsson.
 Patrik har hjälpt oss på många sätt. Han har tagit det till en högre nivå än det har varit tidigare, säger Tomas Wallin, också han gitarr.
Men proceduren har inte varit smärtfri. Vana att sköta allt på egen hand blev den första tiden i Sidelakestudion tuff. Patrik Frisk sa ifrån direkt när det dök upp saker i musiken han inte gillade.
 I början var det skitjobbigt och vi hade taggarna utåt. Men han har en fingertoppskänsla som vi kanske saknar och resultatet har blivit väldigt lyckat, säger Robert Pettersson.
 Vi har alltid gjort vår grej. När någon utomstående med annat perspektiv säger att det låter skit så undrar man vad man gett sig in på. Men han kom med mycket idéer. Ibland fick vi ge med oss och ibland han, säger Tomas Wallin.
Det mest uppenbara exemplet är enligt medlemmarna första singeln Losing. När de gick in i studion var de helt övertygade om att det var \"världens bästa låt\". Men Patrik Frisk slog illusionen i bitar och i dag verkar killarna ganska tacksamma över att producenten spräckte bubblan.
 Det hade varit otroligt tråkigt om vi hade släppt den som den lät då. Och den hade definitivt inte blivit singel, säger Robert Pettersson.
Men singel blev den. Och med det fick Takida bland annat sin första topplacering på den svenska singellistan. Som bäst har Losing hittills nått en hedervärd andraplats, bara slagen av Idolsångaren Sebastian och det utan dyr reklam och massiv videopumpning i musikkanalerna.
Det var vansinnigt kul. Jag trodde inte att jag läste rätt när det pep till i telefonen: \"Tvåa på singellistan\". Och så kollade jag och tammefan! Det var overkligt, säger Tomas Wallin.
Med ett skivbolag bakom sig och nya plattan ute hoppas Takida att kunna nå ut till ännu fler än de gjort på egen hand. Inte bara i Sverige.
 Ett mål är att bli ett internationellt band. Annars skulle vi inte sjunga på engelska det ser jag ingen mening med om man bara ska spela i Sverige. Men vi vill först etablera oss här hemma så gott det går. Sedan skulle vi ju vilja lägga all kraft på musiken och inte göra en massa annat, säger Robert Pettersson.
Ni gör väldigt mycket spelningar ute i landet och bor dessutom i olika städer. Är det svårt att få ihop allt?
 Det har varit några tuffa resor, säger Tomas Wallin med en suck. Man kan komma hem tre på natten, sova tre timmar, upp och jobba och sedan åka iväg igen. Så rullar det på.
Hur klarar ni det?
Ja, det vet vi inte om vi gör. Men vi är lediga på midsommar, säger Mattias Larsson och skrattar.
 Man kan väl säga att vi har dyra telefonräkningar, säger Tomas Wallin.
Eller inga alls, svarar Mattias Larsson blixtsnabbt och skrattar ännu mer.
Det är mycket som tar stryk, erkänner Robert Pettersson. Samtidigt är det som händer kring bandet så kul att det driver bandet. Det blir orsaken till att de orkar.
Och i framtiden kommer kanske Takida vara lite mer samlat än det är nu. I alla fall om man får tro de spekulativa Fränsta- och Ångehuserade i bandet. ⨠ Vi ska försöka få hem Mattias. Det tror jag inte är så långt borta. Och Tomas kommer hem från Östersund snart också, säger Robert Pettersson självsäkert.
Närmaste tiden blir hektisk för Takida. På fredag börjar en skivsigneringsturné där bandet ska spela unplugged. Efter det väntar mer turnerande, först och främst fram till augusti. Dessutom kan fansen se fram emot ännu en video från nya skivan. Till vilken låt är inte helt bestämt än.
Det blir till nästa singel. Om inget ändras så blir det en låt som alltid har varit väldig radiovänlig, säger sångaren.
Men först ska albumet Make you breathe firas med ett releaseparty. Om allt går enligt planerna blir festen om en vecka, på Oscar i Sundsvall.
Efter det börjar allvaret.
 Alla i bandet är medvetna om att allt kan dyka och då sjunker kanske intresset från våra samarbetspartners. Det gäller att ha lite flyt nu. Och får vi inte rikspressen på vår sida så får vi köra på egenhand. Det har ju funkat hittills, säger Robert Pettersson.


Takida om låtarna på nya Make you breathe:
Losing
Mattias:
 Vi jobbade mycket på inledningsriffet. Sakta men säkert växte låten fram till den självklara singeln.
Kristoffer:
 Det var också den första låten vi spelade in till skivan.

Jaded
Mattias:
 En gammal klassiker som folk sjunger på här och där. Vi tror den kommer att funka även i fortsättningen nu när den är uppfräschad.

Die alone
Kristoffer:
Det är gamla Old som är rejält omarbetad. Ny refräng bland annat. Den blev riktigt bra tycker jag.

D.H.C
Robert:
Den handlar om en elak primadonna som tror att hon är större än vad hon är. Väldigt suspekt text.

Alive
Kristoffer:
En låt som gick snabbt att göra. Vi var aldrig i replokalen med den utan satte ihop den i studion.
Mattias:
 Ett riff som klistrar sig fast. Och ett driv som får en att vilja springa.

Broken
Kristoffer:
En gammal låt som inte är så mycket omgjord. Lite snabbare och skitigare möjligen.
Mattias:
 Det är en publikfavorit som jag hoppas att även de som har hört den förut kommer att bli nöjda med.

Reason to cry
Mattias:
 Den kommer att röra om och få folk att gråta. Det är en stark text och bra melodi sånt som många gillar.

Burning inside
Robert:
 En renodlad trallvänlig poplåt.

Evil eye
Kristoffer:
Den låt av de gamla som är minst omgjord. Tung och köttig.

What doesn\'t kill you
Mattias:
 Ordentligt hårdrocksriffande. En käftsmäll!

Sanctuary (here we are)
Mattias:
 Det är en lite annorlunda låt med mystiska ljud som sedan exploderar i en fet refräng. Jag tror den kommer att fungera bra live.
Takida om ...
... fansens diskussion på hemsidan om att Takida ska ha blivit för mainstream på nya skivan
Robert:
 Den där jukeboxen gör att det låter förjävligt på datorn. Det är nästan jobbigt att ha den uppe eftersom det inte låter bra. De får sätta in skivan i stereon och sedan säga vad de tycker i stället. Vi tror bara att det är en tidsfråga innan lyssnarna har vant sig vid det nya ljudet.
Tomas:
 Takidafansen kommer att känna igen låtarna, men det låter fräschare.
Mattias:
 Det syns mycket om sju skriver och gnäller på hemsidan men det är egentligen inte så mycket att lyssna på. Några blir sura och skriver där, men samtidigt fångar man tusentals nya fans.

... att hamna på försäljningslistan
Robert:
 Det är en ganska ful bransch och jag är förvånad över hur det går till. Man får ju höra en del med de här Idolgrejerna till exempel. Men de får väl köpa in sig på de där platserna om de vill. Vi tycker det är skönt att vi klarar oss av egen kraft.
Tomas:
 Och det är otroligt att vi gör det, mot deras imperium. De visas i tv varje vecka och så kommer ett litet skitband från Ånge och lägger sig strax under Sebastian.

... om nedladdning inför skivsläppet
Robert:
 För mig personligen är nedladdningen det största orosmomentet. Vi vet ju att det är därför vår musik har spridit sig bra. Folk går in på forumet och skriver att de har alla våra låtar och att de ska ladda ned skivan sedan. Men det är inte roligt längre, vi får ju inte in några slantar för det. Det är en balansgång. Vi vill ju samtidigt att vår musik ska spridas så mycket som möjligt.

... om att videon till Losing inte har fått rotation
Robert:
 Jag kan inte se det på något annat sätt än att musiken för hård. Tvåa på singellistan och topp fem i tre veckor  självklart borde den spelas.

Mer läsning

Annons