Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältprojektet à la Kent

Vädret och ljuset styrde Kents val av konsertarenor på sommarens tältturné. På fredag kör den 14 spelningar långa turnén i gång i Göteborg.
— Vi har tagit i så vi spricker, säger sångaren Joakim Berg.

Annons
Sedan släppet av nya plattan Du och jag döden och de utsålda uppvärmningsspelningarna på Vega i Danmark har bandet repeterat inför sin tältturné i en stor lagerlokal utanför Stockholm. Och det är ett laddat, om än fåordigt band, som ser fram emot att möta publiken i Göteborg.
Det blir kul att se lite människor igen, säger Markus Mustonen och får medhåll av de andra bandmedlemmarna.
Tälten som ska agera konsertarenor denna gång rymmer som mest 18 000 personer och de ser ut att bli fyllda. Enligt konsertarrangören United Stage har man hittills sålt 100 000 biljetter. Och det stora formatet är inte främmande för bandet som för två år sedan gjorde succé med sin stora konsert på Stockholms Stadion där publiken uppmanades att klä sig helt i vitt. Den här gången slipper fansen rätta sig efter en dresscode, men ambitionerna är fortfarande stora.
Vi har tagit i så vi spricker med hela grejen. Det är ingen kul idé att spela ute på en fotbollsplan eller inne i en ishall på sommaren, och det går inte att göra en liten klubbturné för då blir många sura. Då hittade vi det här alternativet då vi slipper dåligt väder och dåligt ljus, säger Joakim Berg.
Exakt vad som kommer att hända på konserterna väljer dock bandmedlemmarna att ligga lågt med. Detaljer är de inte alls sugna på att avslöja.
Det är en genomarbetad show. För varje låt finns det något uttänkt. Vi ska inte bara gå ut och köra, säger Sami Sirviö.
Vi ska utnyttja att vi spelar inomhus och att det finns en stämning från att man kliver in som inte ska sabbas av en massa Vodafone-flyers och skit. Allt ska passa in, säger Joakim Berg.
Med på tältturnén följer Grammisbelönade Anna Ternheim som fått sitt genombrott i en mer sparsmakad genre än Kents bombastiska. Men bandet, som upptäckte och starkt imponerades av sångerskan på Grammisgalan, tror att det blir perfekt att ha just henne med.
Hon kan bära upp det här själv rätt enkelt. Jag tror att det skulle bli för mycket med ett helt band som uppvärmare, säger Sami Sirviö och får medhåll av Joakim Berg:
Hon är en artist med jävligt bra låtar och hon sjunger och spelar fantastiskt. (PM)
(Fotnot: Konserten med Kent recenseras i söndagens ST)

Turnéplan:

13 maj Göteborg
14 maj Göteborg
15 maj Kalmar
20 maj Malmö
21 maj Norrköping
26 maj Borlänge
27 maj Stockholm
28 maj Stockholm
3 juni Östersund
4 juni Skellefteå
10 juni Karlstad
11 juni Oslo
15 juni Jönköping
17 juni Helsingfors

Laddade. Kent ser fram emot att få möta publiken på turnén som startar i Göteborg ikväll. Från vänster syns Martin Sköld, Sami Sirviö, Joakim Berg, Harri Mänty och Markus Mustonen.
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Mer läsning

Annons