Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tartuffe" som guru och yogamästare

Annons
När bedragaren Tartuffe kliver in på scenen på Malmö dramatiska teater är det inte i Moliéres 1700-tal han rör sig. Michalis Koutsogiannikis i titelrollen låter honom nästla sig in i en vanlig svensk medelklassfamilj.


Tartuffe av i dag är inte längre en religiös förkunnare som nästan lurar sig själv med sitt hyckleri när han ger den blint troende familjefadern andlig ledning. Tartuffe har blivit new age, det är genom att låtsas vara kunnig i zonterapi, yoga och healing han kan ta för sig av överflödet i den välbärgade familjen.

- Moliére ger oss en perfekt möjlighet att se oss själva i en spegel. Alla har vi väl en bedragare inom oss som tillåter oss att manipulera vår omgivning när det kan ge oss fördelar, säger Michalis Koutsogiannikis.

Han fick sitt genombrott för en större publik 2001 i rollen som utvisningshotad asylsökande på flykt i Peter Birros och Lukas Moodyssons tv-film "Det nya landet". Sedan dess har han bland annat spelat i "Mor Courage" på Dramaten, Tjechovs "Måsen" på Riksteatern och "Tre systrar" på hemmascenen Helsingborgs stadsteater.

Är du en komiker också?

- Jag vet inte om "Tartuffe" är en så rolig pjäs som Moliére själv tänkte sig den. Det är ungefär som med Tjechov, han kallade flera av sina pjäser för komedier fast de egentligen är mycket allvarliga historier, säger Michalis Koutsogiannikis.

Han kan inte se att "Tartuffe" har onda avsikter med att lura Orgon. Han är en fattig stackare från ett annat land som luras för att komma in i samhället och få det bättre.

Att "Tartuffe" framställer sig som guru och kvackar inom alternativmedicinen ska inte ses som ett påhopp på new age, menar Michalis Koutsogiannikis.

- Det handlar mer om att placera "Tartuffe" i vår tid när så många människor har vänt sig bort från religion och politik. Personligen tar jag generellt sett inte avstånd till det holistiska perspektiv på människan som många av de här alternativrörelserna förespråkar, säger han.

Att vara invandrad svensk och gestalta en skojare som lurar och bedrar de infödda i hans nya land ser han inte som något problem.

- Jag gillar inte pjäser där man skriver in en roll för en invandrare som alltid är god och som det alltid är synd om. Reagerar man på att Tartuffe kommer från en annan kultur är man överkänslig. Han är en generell karaktär, han kan vara vem som helst.

Michalis Koutsogiannikis flyttade till Sverige 1980 och hade inte sysslat med teater i sitt hemland Grekland. Trots att han i början inte behärskade språket har han inte haft det svårare än andra att skaffa roller.

- Det är ont om jobb för de flesta skådespelare. Jag tycker inte att det har varit svårare för mig än för infödda kollegor.

Hans medverkan i "Det nya landet" gav skjuts åt karriären.

- Det blev en öppning, men det bästa med "Det nya landet" var ändå att jag fick spela en så spännande roll i den serien, säger Michalis Koutsogiannikis.

Efter sejouren i Malmö ser han fram mot ännu en spännande roll på Helsingborgs stadsteater.

- Jag ska spela Stalin i "Elitklassen", en pjäs om diktatorns syn på kulturen. Tonsättare som Sjostakovitj och Prokofjev är med i föreställningen som regisseras av Göran Stangertz, säger han.

"Elitklassen" av britten David Pownall är ett samarbete mellan Riksteatern och Helsingborgs stadsteater som får premiär i januari.

Innan dess ska Michalis Koutsogiannikis klara av premiären på "Tartuffe" den 24 september på Malmö Dramatiska teater. (PM)

Mer läsning

Annons