Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Bhopa lägger ner

Annons
Efter tio år och en rad uppmärksammade föreställningar är Teater Bhopa en av Göteborgs mest framträdande fria teatergrupper. Nästa år avvecklar man verksamheten på grund av ekonomiska problem. Minskade anslag från Statens kulturråd och Göteborgs kommun blev början till slutet.


- Vi vill inte sänka kvaliteten på det vi gör. Det är tråkigt men skäligt att vi slutar. Vi älskar det vi gör och Bhopa har varit ett bra forum för att experimentera, testa ny dramatik och jobba under andra former än på institutionsteatrarna, säger Anna Ulén, skådespelerska och regissör.

Hon ingår i Teater Bhopas konstnärliga ledning tillsammans med sju andra regissörer, skådespelare, producenter och kompositörer. När bidragen från kommun och Statens kulturråd sänktes med omkring 350 000 kronor - ungefär 15 procent - såg ledningsgruppen ingen annan råd än att stänga verksamheten. Därmed sätter man punkt för en verksamhet där pjäser som "Johnny var en ung soldat", "Palme dör innan paus" och "Det stora samlaget" har satts upp. Under hösten har Lotta Lottass debutpjäs "Samlarna" spelats i lokalerna på Parkgatan.

- Det var ett jättesvårt beslut. Göteborgs teater får en röst mindre och det är aldrig bra. Det är bara att hoppas på att det skapas något nytt som ersätter, säger Anna Ulén.

Hon medverkar i den sista pjäsen Teater Bhopa sätter upp, med arbetsnamnet "The bodylotions". Premiärdatumet är satt till någon gång i april och målet är att skapa en collageföreställning där kvinnliga sceniska tabun ska utmanas.

- Man värnar om sina embryon och vi samlar fortfarande material, så det är svårt att berätta mer. Men vi är en grupp på fem tjejer som ska försöka skildra våra personliga erfarenheter, men också världen i stort. Roller och regissör är inte satta ännu, säger Anna Ulén. (PM)

Mer läsning

Annons