Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater - Inspektion!

Scen: Hyvleriet, Svartvik
Regi: Lars Insulander
Musik: Mats Fandén

Annons
Nikolaj Gogol (1809-1854) var en av de första som i den ryska litteraturen mer eller mindre kritiserade administrationen i landet. 1836 uppfördes pjäsen Revisorn för första gången i St Petersburg, och kejsaren själv, Nikolaj I, visade sin välvilja genom att närvara vid urpremiären. Pjäsen är en satir över korruptionen och misskötseln i Ryssland och det drivs friskt med societeten och dess leverne. Gogol blev naturligtvis inte särskilt populär i de högre kretsarna efter att pjäsen visats på Aleksandrinskij-teatern.
Nu har turen kommit till Svartvik här heter den dock Inspektion!
Handlingen är högst aktuell även i dag. I ett litet samhälle i Ryssland på 1830-talet får borgmästaren och makthavarna sjukhusdirektören, poliskommissarien, domaren och skoldirektören besked om att en inspektör ska komma till byn. Så när en ung man dyker upp antar man att han är inspektören, och stadens överhuvud, med borgmästaren i spetsen, gör allt för att han ska trivas. Mutorna flödar för att försäkra sig om att inspektören inte ska rapportera om det usla skick staden är i på grund av makthavarna och deras nepotism och mutsystem. Mannen, som inte är någon inspektör utan mest en gnällig slyngel, utnyttjar naturligtvis missförståndet till det yttersta.
Föreningen Svartviksspelet hanterar Gogols pjäs superbt. Regissören Lars Insulander har gjort ett toppenarbete, det är otroligt underhållande och publiken älskar det.
Skådespelarna sköter sig bra. Bengt Hassel passar utmärkt i rollen som den inte överdrivet smarta borgmästaren. Som hans societetsfru ser vi Maj-Britt Storensten, även hon gör ett ypperligt jobb. Rysslands eget svar på Dupont och Dupont godsägarna Bobtjinskij och Dobtjinskij, de gestaltas här av Christoffer Nordin och Stefan Nordlund gör stor succé bland publikens barn. Men favoriterna är nog ändå Tord Lundgren som den falske inspektörens betjänt, och Karin Wiklund som spelar hela tre biroller. Rollerna, som förmodligen inte var tänkta så här komiska från början, blir vanvettigt roliga i dessa skådespelares händer.
Allt det här resulterar i en absolut sevärd pjäs, som sin ålder till trots lyckas behålla sin aktualitet.

Bengt Hassel gör en utomordentlig borgmästare, en man som med mutor och nepotism håller sitt lilla samhälle i skick. Allt ställs på sin spets den dag en inspektör ska komma till byn.

Lars Insulander har regisserat denna pjäs, skriven av den ryske författaren Gogol på 1830-talet, men som än i dag känns lika aktuell som för 175 år sedan.

Inspektion! spelas just nu på Hylveriet i Svartvik av en duktig skådespelarensemble.

Mer läsning

Annons