Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterförbundet till kamp mot Wallmans

Annons
Varje kväll varvar de anställda på Wallmans salonger och Golden Hits servitörsjobbet med sång- och dansnummer. Trots det får de servitörslöner. Nu protesterar Teaterförbundet mot att Wallmans slutit kollektivavtal med Hotell- och restaurang-facket, HTF, trots att 90 procent av de anställda är medlemmar i Teaterförbundet.
Det är onaturligt, det här är vårt avtalsområde. Från början var det serveringspersonalen som började med artistframträdanden men nu är det professionella artister som jobbar där, säger Ulf Mårtens, förhandlingschef på teaterförbundet, till Svenska Dagbladet.
Hasse Wallman själv menar att de bara är på scen 35-40 minuter per kväll - resten av tiden serverar de. Dessutom har de relativt höga löner, mellan 19 000 och 22 000 i månaden. Mårtens menar dock att det finns andra frågor, som arbetsmiljö och arbetstider, som bättre skulle regleras av ett avtal med Teaterförbundet.
HTF å sin sida anser, genom ombudsman Ewa Silferberg, att de helst ser att restaurangjobb tillfaller de egna medlemmarna. Anställda som är anslutna till annat fack får finna sig i att HTF har kollektivavtalet. (PM)

Mer läsning

Annons