Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Citadel från Sundsvall till England igen

The Citadel är tämligen okända i Sundsvall. Men i England är det annorlunda. Bandet har för andra året i rad bokats till en av landets största musikfestivaler. I år dessutom på den största scenen.

Annons
Utomhus är värmen nästan kvävande. Inne i the Citadels replokal är det dock något svalare. Och om man bortser från alla planscher som pryder väggarna är själva lokalen förvånansvärt modest. Speciellt så om tänker på att the Citadel ska spela på engelska festivalen Guilfest i mitten av juni. Att åka utomlands och spela är väldigt läckert, säger Patrik Wernercrantz, trummis i bandet.
Förra året var responsen och mottagandet 1000 gånger bättre än vad vi någonsin fått i Sverige, säger sångaren Jonas Radehorn.
För det är inte första gången som the Citadel spelar i England och Guilfest. Förra året fick bandet möjligheten att framträdda på festivalens demoscen.
Det var stressigt. Vi hade inte repat på länge innan vi åkte till England, så vi spelade tillsammans väldigt intensivt under tio dagar. Dessutom skulle en engelsk gitarrist och fyra körtjejer lära sig materialet, säger Jonas Radehorn.
Men spelningen gick bra. Arrangörerna fick öppna upp tältväggarna för att all publik skulle få plats och the Citadel stal enligt egen utsago publik från bandet på festivalens största scen som spelade samtidigt.
Succén var därmed ett faktum. Så inför årets Guilfest tog arrangörerna kontakt med gitarristen Kenneth Jonsson.
Då hade de fått in önskningar från publiken som ville ha oss tillbaka i år igen. Dessutom hade de röstat upp oss för att spela på den största scenen, säger Kenneth Jonsson.
Och på festivalens stora scen kommer the Citadel vara i gott sällskap. I år uppträder bland många andra the Pogues, Paul Weller, Status Quo, Echo and the Bunnymen och Daniel Bedingfield.
Hela grejen är nog större än vad man tror. Det är ju artister som har dedikerat sina liv till musiken. Så bara att få kliva upp samma scen som dem är helt otroligt, säger Kenneth Jonsson.
Men vad är det då som gör att den engelska publiken i allmänhet och besökarna av Guilfest i synnerhet har tagit the Citadels musik till sina hjärtan.
Under de senaste åren har det rent generellt i England varit väldigt underground med hårdrock. Men nu verkar det komma tillbaka i och med framgångarna för the Darkness, säger Kenneth Jonsson.
Det har också öppnat upp dörrarna och publikens öron för hårdrock igen, säger Jonas Radehorn.
Som tung melodiös hårdrock åt det depressiva hållet inspirerat av 70-talet beskriver Jonas Radehorn bandets musik. Och det finns såklart ett samband mellan tråkiga industristäder och hård rockmusik: Detroit födde MC5 och Stooges medan Birmingham var grogrunden för Black Sabbath. Troligtvis är det likadant med Sundsvall: det känns som om att man antingen är med i rockband eller spelar ishockey.
Det finns nog fler hårdrocksband i sådana städer än vad man tror. I alla fall om man tittar till ytan av staden och antal band, säger Jonas Radehorn.
Och the Citadel verkar kunna bli nästa band från Sundsvall som slår stort. Guilfest låter egentligen inte band utan skivkontrakt spela på festivalens stora scen. Men för the Citadel gör arrangörerna ett undantag. Under sommaren planerar the Citadel att spela in en Live-dvd med hjälp av inflytelserika vänner och en mobil studio placerad i en buss. Förhandlingar med skivbolag från Grekland och Belgien pågår. Och dessutom har bandet spelat in en skiva som de själva beskriver som en påkostad fullängdsdemo som ska fungera som PR.
Tvärtemot vad många andra lokala band gör så lägger vi större krut på att se till att för oss nyttiga människor får skivan än att försöka sälja den, säger Kenneth Jonsson.
Men inför Guilfest, som anordnas i anrika Stoke Park söder om London, märks ingen nervositet. I alla fall inte än.
Jag undrar vad vi kommer att säga till varandra minuterna innan vi ska gå upp på scen, säger Kenneth Jonsson. Men vi förtjänar verkligen spelningen efter allt hårt arbete vi lagt ner.

FAKTA: Guilfest startade 1992, då som en bluesfestival. Nu tretton år senare har festivalen utvecklats och funnit en nisch och marknad i devisen âolder than Reading but easier to get into than Glastonbury\". Antalet besökare har sedan starten ständigt ökat. Dessutom kommer bland annat BBC Radio 2 återigen direktsända festivalens spelningarMer läsning

Annons