Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Kills ger mer för pengarna

/
  • The Kills består av engelsmannen Jamie Hince på gitarr och amerikanske sångerskan Alison Mosshart. Deras skiva No wow  ska släppas i en längre version, med b-sidor och ommixade versioner av gamla låtar. – Jag trodde aldrig vi skulle göra remixer, men resultatet blev riktigt bra, säger Jamie Hince.Foto: Scanpix

Elektriska rockduon The Kills ska ge ut sin senaste skiva No wow i en längre och lyxigare version.
Förra helgen var de i Sverige för två spelningar, och berättade då för ST varför de vill ge sina fans mer för pengarna.

Annons
"Nya" No wow består av femton extralåtar, jämfört med utgåvan som kom i våras. Varför inte göra en ny skiva helt enkelt?
Det är inte så många nya låtar. Extra sångerna är nästan bara remixer, säger gitarristen Jamie Hince. Några vänner till oss hade gjort remixer på våra låtar utan att vi bett om det. Men de första vi fick var fantastiska, så vi skickade ut låtar till några artister som vi gillade och respekterade. Som Rory från Test Icicles och Jesse from Death from above 1979.
Förutom ommixade låtar består albumet av b-sidor från singlar, berättar sångerskan Alison Mosshart.
Vi satte ihop en samling för att folk inte hade alla singlarna. Det är så många som laddar ner nuförtiden, och det var nog skivbolagets skäl till att vi skulle göra den här samlingen.
Om The Kills får som de vill ska även en DVD finnas med. Den fanns bara med på de första 10.000 exemplaren av förstautgåvan, och efter den sålt slut har det droppat in frågor var man kan få tag på filmen.
Vad är det för slags film?
Det är en dokumentär, en timme lång ungefär, berättar Alison Mosshart. Vi filmade från första turnén vi nånsin gjorde, då vi tog med oss en videokamera och filmade 70 timmar.
Vi var så överraskade att nån ville se vårt band så vi ville fånga varje ögonblick. Vi blev nästan besatta och filmade så mycket vi kunde, skrattar Jamie Hince.
Efter några turnéer hade det blivit hundratals timmar med inspelat material. Det klipptes ner av en av deras vänner i New York, som även filmade inspelningen av bandets första skiva Keep on your mean side. Han åkte också över till Paris och intervjuade duon.
Jag tycker det är väldigt viktigt att ha med filmare på turné, lika viktigt som en turnémanager, eller ljudtekniker, säger Jamie Hince. För oss är det viktigare än en basist eller trummis.
Många artister gör det numera. Nu när folk bara laddar ner saknas den visuella biten, och för oss är det estetiska lika viktigt som musiken. Därför är en dvd så viktig.
De har sålt mer av senaste skivan, men funderar inte över hur många det är. Viktigare är att de ser att fler och fler kommer till showerna.
Vi har sett utvecklingen genom åren och märker dels att många kan sjunga med i texterna, men också att det dyker upp folk som vill kolla in oss efter att de hört talas om oss, säger Alison Mosshart. Det blir en skön atmosfär, och, det här låter töntigt, men det finns mycket kärlek i rummet.

Mer läsning

Annons