Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Legends är störst på scen

/

The Legends är bandet som från början var nio, som nu har blivit fem, men som egentligen har varit en hela tiden. Johan Angergård är bandets musikaliska hjärta.

Annons
En gitarr, en ackordbok och lite inspiration i form av Smiths och Joy Division; det var allt som behövdes för att en ung Johan Angergård skulle börja skriva låtar. Det har aldrig handlat om att spela instrument och bemästra gitarren, utan det är låtskrivandet i dess olika kreativa former som är hans musikaliska syre.
The Legends består egentligen bara av en person, resten är turnerande medlemmar som har kommit och gått sedan debuten. Då var de nio medlemmar, på det nya albumet är de fem mycket på grund av den musikaliska utveckling som har skett. Borta är popmelodierna med handklappsinslag. Den nya skivan Public Radio, är en helt annan typ av skiva.
Den är lite lugnare och mer mångbottnad, mer dramatisk och mer subtil eftersom det inte är så direkta melodier utan mer stämningar. Lite experimentell. Den förra skivan var den perfekta partyplattan, den här skivan närmar sig mer det jag själv lyssnar på. Eller det jag vill lyssna på, säger Johan Angergård.
I bakgrunden fanns en tanke om att skapa ett album helt utan refränger och som var något mer än den treminuters poplåtsmall som han anser att allt för många indiepopband följer. Han ville göra något större och utmana sig själva att skriva musik som inte följde en mall, något som han lyckades med på de fem första låtarna på skivan. Men den första singeln är en med refräng. He knows the sun släpps som ep den 10 augusti.
Min idé var att släppa en helt annan låt men alla andra tyckte att det var den som var singeln. Den har i för sig det rätta ljudet trots att inte låtuppbyggnaden är som jag hade tänkt mig. Så den representerar skivan bra ändå.
Han tillägger:
Men det var faktiskt kul att utmana sig som låtskrivare. Låtuppbyggnad i sig är ett ganska outforskat område.
För att kunna skapa det distinkta ljud som han är ute efter och för att förhindra att andra människor färgar av sig på hans musik arbetar Johan Angergård solo i studion. Är han nöjd med ett musikstycke så är det färdigt och andras åsikter är ovidkommande.
När han klev in i studion i början av november fanns inget av materialet klart utan albumet har varit en växande process som dels skett i huvudet och dels i studion. Genom att skriva och göra musiken i studion kan han fånga känslan av en melodi med detsamma.
Jag brukar ta med det jag skrivit hem och sedan lägga mig med hörlurar på sängen och trycka på repeatknappen. Det är som egosmörj, att jag smörjer in det i huvudet. Sedan ligger jag och tänker: Oj vad det här känns bra att jag gjort en sådan bra och väldigt fin låt. Det är höjdpunkten, säger Johan Angergård.
Han erkänner också att mycket av musiken han skapar gör han för sin egen skull, även om det inte skulle vara lika kul om den aldrig släpptes. Lite av inspirationen skulle försvinna om han var den enda som lyssnade.
Efter skivsläppet i höst väntar en kortare turné som förhoppningsvis även omfattar USA.
Jag har inte varit där och turnerat. Förra skivan fick ju bra recensioner där så den har lagt lite av grunden för ett besök. Nu är vi ju bara fem också så då blir det lite lättare att genomföra. (PM)

-

Faktarutor:

Fakta/Johan Angergård

Namn: Johan Angergård.
Ålder: 31 år gammal.
Bor: Kungsholmen i Stockholm.
Civilstatus: Flickvän.
Aktuell med: ep:n \"He knows the sun\" som släpps den 10 augusti och fullängdsalbumet \"Public radio\" som släpps 14 september.

-

Bildtexter:

legendsnytt0805_1.jpg
Johan Angergård i The Legends är aktuell med ep:n He knows the sun.
Foto: Henrik Mårtensson

legendsnytt0805_2.jpg
Jag har aldrig spelat in med en producent, jag vet knappt hur det fungerar. Vad ska han göra?, säger Johan Angergård om att arbeta själv i studion.
Foto: Henrik Mårtensson

Mer läsning

Annons