Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Similou har hittat hem till popen

Annons
De började med intrumentell sagomusik och döpte sitt band efter en finsk actionfigur.

Sen satte de ett "the" framför namnet 5f och hittade hem till popmusiken.

Nu är de två göteborgarna i The Similou aktuella med sin första skiva.


Dizzy Crane och Jesse Nectar - så kallar sig de två medlemmarna i elektropopduon The Similou. Men de har inte hunnit bestämma sig för om det är artistnamnen de ska skriva när de börjar signera skivor eller om de ska köra på sina riktiga namn, berättar Joel Eriksson, den 27-årige göteborgaren som döljer sig bakom artistnamnet Dizzy.

- Namnen kändes så utomordentligt rätt för oss. Det är kul att leva sig in i musiken och lämna verkligheten ett tag när vi spelar. Vara lite fjantiga och bjuda på oss själva.

Joel Eriksson och bandkollegan Erik Niklasson träffades för nästan tre år sedan. De upptäckte att de letade efter samma sak när de gjorde musik och bestämde sig för att jobba ihop. Bandnamnet tog de efter en leksak, en finsk actionfigur de hittade på en kompis vind. Den hette Uolimis och baklänges blev det det betydligt mer passande bandnamnet Similou.

Nyligen släpptes duons debutalbum "So hot right now". Den första singeln "All this love" kom redan i slutet av förra året och de radiolyssnare, dansgolvskids och ZTV-tittare som lyckades undgå den blippiga 80-talsklingande popdängan kan inte ha varit många.

- Det känns otroligt kul. När singeln kom öppnade det sig så otroligt många vägar som vi inte alls var beredda på, säger Joel Eriksson.

Den som bara har hört The Similous första singel blir kanske förvånad över hur albumet låter. Skivan placerar sig tveklöst i kategorin elektropop men innehåller ändå influenser från alla möjliga musikstilar: klassisk disco, bossanovadoftande jazz och lite mörkare synthsound.

- När vi gör låtar vet vi aldrig vad det ska bli när vi börjar. Det finns något spännande i det, tycker jag, att man inte riktigt vet vad som kan hända, säger Joel Eriksson.

Från början pysslade både han och Erik Niklasson med mer experimentell och "sagoaktig" intrumentalmusik med känsla av "troll och knakande skogar". Det hörs nästan när man lyssnar noga på skivan. Att de trillade in i den mer kommersiellt gångbara electropopen var egentligen bara en ren slump.

- Det var när vi lade till "the" framför vårt namn som vi kom på att vi faktiskt är ett popband. Det var så jävla skönt - för första gången i världshistorien gjorde vi musik som kan klassas som pop. Det blev en riktig lyckokänsla och den har jag fortfarande kvar, berättar Joel Eriksson och tillägger att det poppiga i deras musik "bara hände".

- Vi tröttnade på de gamla banorna och så föddes det poppiga nästan som en motreaktion. Så nu är vi ett popband. Det känns väldigt nytt och spännande. (PM)


Fakta/The Similou

Medlemmar: Dizzy Crane (Joel Eriksson) och Jesse Nectar (Erik Niklasson).

Kommer från: Göteborg

Skivor: Singeln "All this love". Debutalbumet "So hot right now" och singeln "Ladykillers" släpptes den 30 mars.

Mer läsning

Annons