Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Streets skyddslingar står på egna ben

Annons
Mike "The Streets" Skinner har blivit skivbolagsboss. Hans första protegéer är kusinduon Mitchell Brothers. Men Tony och Teddy Mitchell vägrar bli "Mike Skinners band".


- Eftersom vi är sajnade till Mikes bolag kommer folk så klart förknippa oss med honom, säger Tony Mitchell. Men så fort albumet kommer ut, hör de att vi inte låter som The Streets. Vi står på egna ben och vill bli ihågkomna som Mitchell Brothers, inte Mike Skinners Mitchell Brothers.

De 25-åriga kusinerna Mitchell sitter i varsin fåtölj i en hotellbar i Stockholm och gäspar. På frågan vad de gjorde kvällen innan svarar de, som om det vore den mest självklara sak i världen:

- Vi gick direkt till baren.

Förutom att testa svenska barer är de i Stockholm för att uppträda på Debaser och prata om sitt debutalbum "A breath of fresh attire" som kommer senare i sommar. Det släpps på Mike Skinners nystartade bolag The Beats och har producerats av Mike Skinner själv. Som om det inte vore nog gästar The Streets-sångaren på flera av låtarna. De skrevs i The Streets turnébuss i vilken kusinerna hängde under stora delar av hans senaste turné. Varje låt är som en ny dag i deras liv.

- En låt kan handla om att råka ut för en rutinkontroll av polisen och en annan om att få värdelös kundservice, säger Tony Mitchell.

- Eller om att leva på a-kassa eller att göra slut med flickvännen. Det är ett nytt scenario i varje låt, fortsätter Teddy Mitchell.

Duons första singel "Routine check" handlar just om att bli rutinkontrollerad av polisen. Det händer dem då och då. Senast för bara ett par veckor sedan, på flygplatsen på väg till Roskildefestivalen.

- Vår ljudkille hade rökt lite för mycket i taxin på väg till flygplatsen och det gjorde att vi nästan missade planet. Men det är sådana saker som inspirerar oss. Små saker som blir betydelsefulla.

Kusinerna har gjort musik tillsammans i flera år, men det var först efter att Tony Mitchell agerade omvänd ficktjuv som det började hända saker. I en bankomatkö lyckades han smyga ner en demo i Mike Skinners ficka.

- Vi hade tur. I nio fall av tio lyssnar de inte ens på skivan. Men lyckligtvis gjorde han det och gillade vad han hörde.

Låtarna på demo finns inte med på albumet. Sedan Mitchell Brothers började samarbeta med Mike Skinner har de, enligt dem själva, utvecklats betydligt. Inte minst textmässigt.

- Många av dagens artister rimmar bara för rimmandets skull, det är mest meningslösa ord om juveler och klubbar. Vi försöker koncentrera oss på en specifik händelse som har hänt oss och som förhoppningsvis fler kan känna igen och relatera till. Vi har lärt oss mycket av att se Mike producera och skriva låtar.

Musikmässigt är de svårplacerade. De har beskrivits som de senaste representanterna för den nya brittiska hiphopen. De har också förknippats med subgenren grime, vars starkast lysande stjärnor är Wiley och Dizzee Rascal.

- Lyssnar man på vårt album kan man inte säga att det är ett hiphop- eller grimealbum. Det finns element av bägge, men även av ragga och andra musikstilar, säger Teddy Mitchell.

- Vi lyssnar på allt från jazz till indie och rock, fortsätter Tony Mitchell. Många människor tenderar att bara lyssna på en enda genre. Vi gillar musik, punkt slut.

Förutom musik, tjejer och sprit har kusinerna ett stort gemensamt intresse - kläder. För dagen är de oklanderligt klädda i propra, randiga pikétröjor, gubbkeps och ljusa sneakers. De gillar att shoppa, helst typiskt brittiska märken som Fred Perry och Lyle & Scott. Och de skiner upp när de får höra att de ser brittiska ut.

- Vi är stolta över att vara britter och tycker att det är viktigt att se bra ut. Men för oss har det alltid fallit sig naturligt. (PM)


Faktaruta/Mitchell Brothers

Medlemmar: Kusinerna Tony och Teddy Mitchell

Bor: London

Namnet: Kommer från två av karaktärerna i den brittiska tv-såpan "Eastenders"

Aktuella: Med andra singeln "Harvey Nicks". Debutalbumet släpps den 12 augusti. (PM)

Mer läsning

Annons