Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The West Wing är en av TV-historiens mest...

/

The West Wing är en av TV-historiens mest framgångsrika serier.
I USA har seriens sjätte säsong avslutats. I Sverige släpptes nyligen säsong fem på Dvd.

Annons
När Aaron Sorkin under en intensiv månad färdigställde manuset till den romantiska komedin The American President fick han en mängd material över.
Material som Sorkin ändå ville använde. Drygt fem år senare, den 22 september 1999 visades pilotavsnittet av the West Wing på NBC. Serien var en succé direkt. Första säsongen och dess skådespelare vann nio stycken statyeter på Emmygalan. Runt om i världen är serien prisad för sin dialog, realism och aktualitetskänsla. Vilket inte är så konstigt eftersom the West Wing är en fantastisk TV-serie: smart, förståndigt, experimentellt, uppfinningsrikt och inflytelserikt.
Politiskt drama om den så har varit satirisk eller realistisk har alltid varit en populär genre på TV. Speciellt om serien utspelar sig så som vi tänker oss att politikerna faktiskt beter sig under arbetsdagen. Men samtidigt ska karaktärerna vara så pass annorlunda att vi önskar att riktiga politiker vore lika godhjärtade som de vi möter genom televisionens fiktionsvärld.
I Aaron Sorkins värld är därför personerna det viktigaste. Genom att ge huvudkaraktärerna i the West Wing mänskliga fel och egenheter kan vi lättare identifiera oss med dem, samtidigt som fascinationen för deras arbete ökar än mer.
För att kunna åstadkomma detta la Sorkin allt sitt krut på att skapa TV-historiens bästa dialog i avsnitt efter avsnitt.
Men sedan säsong tre avslutades har the West Wing tappat mark.
Allt fler amerikanska TV-tittare lämnar serien för exempelvis Desperate Housewives och Lost. Efter säsong fyra slutade också Aaron Sorkin som The West Wings huvudsakliga manusförfattare.
Tittar man på den Dvd-box som nyligen släpptes i Sverige med de 22 avsnitten från säsong fem märks skillnaden. Kvalitén har sjunkit, dialogen blivit sämre och berättelsen tagit flera steg bakåt.
Säsong sex som slutade i USA för cirka två månader sedan är ännu värre. Visserligen introduceras en handfull nya karaktärer och säsongsavslutningen innehåller en stark cliffhanger, men avsaknaden av en bra och smart manusförfattare är tydlig.

FAKTA 1:
När Charlie Sheen son till Martin Sheen som spelar President Bartlet i West Wing var värd för Saturday Night Live fick frågan om han själv skulle kunna tänka sig jobbet som president. Så här löd hans svar:
"I´ve used cocaine, I´ve been arrested, I´m not a very smart guy. It's a big joke that people would want someone like me just because my dad was president."

FAKTA 2:
Huvudkaraktärer:
President Josiah Bartlet (Martin Sheen)
Abbey Bartlet (Stockard Channing)
Leo McGarry (John Spencer)
Joshua Lyman (Bradley Whitford)
Claudia Jean Cregg (Allison Janney)
Toby Ziegler (Richard Schiff)
Sam Seaborn (Rob Lowe)
Donnatella Moss (Janel Maloney)
Will Bailey (Joshua Malina)

Mer läsning

Annons